Gospodarka » Żywność
Kuchnia wielkanocna – tradycyjnie czy w duchu nowoczesności?
Wielkanocny stół może być popisem tradycyjnej polskiej kuchni. Większość osób ma swoje ulubione smaki, kojarzące się z tym świętem. Często są to dania znane z dzieciństwa, przygotowywane przez nasze babcie czy mamy. Dawniej w pierwszy dzień świąt wielkanocnych ograniczano się do podawania „dań bez dymu”, czyli potraw na zimno – jajek w różnych postaciach, mięs, galaret czy sałatek. Jedynym gorącym daniem na stole był kwaśny żur. Dziś też trudno sobie wyobrazić świąteczne ucztowanie bez potraw na zimno, a przede wszystkim pysznego pasztetu. Co ciekawe nie ma jednego, idealnego przepisu na ten przysmak, prawie każda gospodyni ma swój własny – z różnych połączeń mięs, z dodatkiem warzyw lub bez nich.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Polacy coraz częściej przy okazji świąt zwracają uwagę nie tylko na związaną z potrawami tradycję, ale też ich walory odżywcze i panujące trendy żywieniowe. Dlatego szukają rozwiązań, aby Wielkanoc nie kojarzyła się tylko z ciężkimi, tłustymi potrawami, nie tracąc przy tym smaków, które znają od dzieciństwa. Tak naprawdę wystarczy kilka drobnych zmian w przepisie, aby danie było mniej kaloryczne i lżejsze: majonez w sałatce można rozrobić z jogurtem naturalnym, polewę mazurka zrobić z gorzkiej czekolady, a zamiast wieprzowiny wybrać drób. A co ze wspomnianym wyżej pasztetem, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy? Wśród różnorodnych pasztetów można znaleźć także wiele opcji warzywnych. Odpowiednia kompozycja warzyw, ziół i przypraw na pewno zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy.
Jeżeli wciąż szukasz swojego idealnego przepisu na pasztet, możesz zainspirować się poniższymi recepturami.
Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy
· 800g mięsa drobiowego · 300g wątróbki drobiowej · 0,4kg boczku · 4 jajka rozmiar L/XL · 1 bułka kajzerka · 4 ziarenka ziela angielskiego · 4 ziarenka pieprzu · 2 duże liście laurowe · średnia cebula · Vegeta Natur z czosnkiem · Vegeta Natur do mięs · Pieprz
| Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę i łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem. Gotować do całkowitej miękkości mięsa – około 1,5 godziny. Wątróbkę ugotować (nie soląc wody), wystudzić i przemielić razem z namoczoną bułką i cebulą. Doprawić masę Vegetą Natur do mięs i pieprzem. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić i wmieszać delikatnie w masę. Masę przełożyć do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą (przygotowana porcja wypełni dwie blaszki długości 20cm). Piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.
|
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami
· 500 g ziemniaków · 400 g marchewki · 350 g selera · 130 g pietruszki · 75 g kaszy jaglanej · 60 g suszonych pomidorów Podravka · Vegeta Natur z koperkiem · Sos sojowy | Warzywa obrać, ugotować i ostudzić. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątku, aby pozbyć się posmaku goryczki. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera razem z połową kaszy jaglanej, sosem sojowym i 2 łyżeczkami Vegety Natur z koperkiem i 4-5 suszonymi pomidorami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę kaszy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała cebula.
|
Niezależnie od tego czy przestrzegasz twardo tradycji, czy wolisz tchnąć nowoczesnego ducha w świąteczne posiłki na końcu i tak najważniejszy jest smak. Chcąc być pewnym, że wielkanocne dania, mięsne czy też warzywne, będą wyjątkowe i przypadną do gustu naszych gości, można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw – należy jednak pamiętać, aby wybrać z półki te, które nie zawierają sztucznych dodatków smakowych. Duży wybór takich przypraw oferuje Vegeta Natur. To wysokiej jakości receptury, oparte na przyprawach, ziołach i warzywach. Produkty Vegeta Natur są pozbawione wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.
Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujące przepisy znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.
Nadesłał:
MZgierun
|
Komentarze (0)