Gospodarka » Żywność

Kulinarne aranżacje z gęsią w roli głównej od Drosed na Święta

Kulinarne aranżacje z gęsią w roli głównej od Drosed na Święta
Zobacz więcej zdjęć »
Nowoczesne gospodynie w Święta szczególnie chętnie sięgają po szlachetne odmiany drobiu, które w czasach naszych babć były zarezerwowane na specjalne okazje. Drosed – Specjalista od drobiu – poleca gęsinę w nowych kulinarnych aranżacjach.

Gęsina na co dzień przegrywa z innymi rodzajami drobiu - kurczakiem, indykiem a nawet kaczką. W Święta jednak wraca do łask. Nowoczesne, niezależne mistrzynie kuchni tuż przed Bożym Narodzeniem sięgają po babcine przepisy. Tradycyjne dania dają miłośniczkom gotowania olbrzymie pole do popisu i zaskakujących kulinarnych aranżacji.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Gęsina jest pod tym względem idealna. Można ją przyrządzić na tysiące różnych sposobów - jako pieczeń, w postaci pasztetu i smalcu czy wędząc. Jest ceniona za bogaty, wyjątkowy smak. Jednak nie tylko smakiem zachwyca. Ma także niezwykłe walory zdrowotne. Mięso Polskiej Młodej Gęsi Owsianej z oferty Drosedzawiera dużo białka, żelaza i witamin, dzięki temu, że w ostatnich trzech tygodniach chowu gęś jest żywiona wyłącznie owsem, któremu przypisuje się wyjątkową wartość biologiczną. Ma także tylko 5% tłuszczu.

 

A jak ją przyrządzić? Banalnie prosto:

Przepis na soczystą gęś duszoną w winie

Pierś gęsią natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyciągnąć ją i odstawić. Powstały sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym winnym sosem i łyżką żurawiny.

Przepis na gęś pieczoną z jabłkami

Gęś umyć, natrzeć majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin. Jabłka obrać         i podzielić na ósemki. Włożyć je do środka gęsi i zszyć lub spiąć otwór. Bawełnianą nitką przymocować udka i skrzydła gęsi do korpusu i ułożyć w brytfance, na dno wlać kilka łyżek wody. Piec z zachowaniem proporcji: 1 godz. na 1 kg mięsa. Podczas pieczenia regularnie skrapiać mięso wodą, a gdy puści sok, podlewać je sosem i obracać w brytfance. Podawać    z pieczonymi jabłkami oraz opiekanymi ziemniakami.

W ofercie Drosed Polska Młoda Gęś Owsianadostępna jest w postaci całej tuszki oraz elementów, takich jak piersi i nogi.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »