Gospodarka » Żywność
Kulinarne podpowiedzi, czyli jak wzbogacić dietę partnera
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Nie od dziś wiadomo, że droga do serca mężczyzny często prowadzi przez żołądek. Wspólne gotowanie i jedzenie posiłku w miłej atmosferze to świetny sposób na spędzenie czasu we dwoje.
Chcesz zatroszczyć się o dobre samopoczucie partnera? Zaproponuj mu produkty spożywcze, które wzbogacą dietę i będą dopasowane do przyzwyczajeń Twojego wybranka.
Dla miłośnika sportu – owoce i warzywa, ryby oraz węglowodany
- Przemiana materii osób aktywnych fizycznie, które są jeszcze przed trzydziestką jest dość szybka, stąd zwykle nie muszą one stosować specjalnych diet. Amatorom uprawiania sportu polecałbym spożywanie węglowodanów i ryb, a także jedzenie umiarkowanej ilość mięsa. Takie osoby nie muszą odmawiać sobie słodyczy, by utrzymać równowagę kaloryczną. Dla dobrego trawienia nieodzowne będzie spożywanie owoców i warzyw, najlepiej świeżych – radzi Zbigniew Kurleto, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, jeden z ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem tego przedsięwzięcia jest promowanie rodzimych produktów spożywczych wysokiej jakości.
Zwolennikowi fast foodów przyda się błonnik
Jeśli Twój wybranek lubi usiąść wieczorem przed telewizorem z paczką chipsów i słodkim napojem, powinnaś zaproponować mu zdrowe jedzenie, które zapewni mu składniki, jakich próżno szukać w fast foodach. Żadna transmisja sportowa nie obejdzie się bez czegoś do pochrupania? Przygotuj miseczki wypełnione cząstkami obranych owoców (wygodniej będzie po nie sięgać), ziarnami słoneczka, pestkami dyni lub rodzynkami, które stanowią zdrową alternatywę dla słonych przekąsek. Miejsce przesłodzonych napojów niech zajmie woda lub też pitny jogurt, czy maślanka.
- Istotne jest, by osoby często sięgające po fast food dostarczały swojemu organizmowi błonnik lub zioła wspomagające jelita. W tym zakresie pomocne będą z pewnością warzywa, które można podać w formie sałatek czy surówek – podkreśla Zbigniew Kurleto.
Pamiętajmy, że w domowym zaciszu także możemy przygotować hamburgery, zapiekanki lub frytki, a następnie podać je właśnie z surówkami lub dużą ilością warzyw. Własnoręcznie przyrządzony hamburger powinien koniecznie zawierać listki sałaty, plasterki pomidora i ogórków, krążki cebuli i rzecz jasna wysokiej jakości mięso.
Bez mięsa ani rusz? Niech posiłek będzie świętem!
- Tak bardzo przywykliśmy do jedzenia mięsa, że często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że jemy je nawet siedem razy w tygodniu, a to stanowczo za dużo. Mięsem i jego przetworami nie powinniśmy się najadać wieczorem, na noc – podkreśla ekspert programu „Doceń polskie”.
Czym zatem zastąpić kolację, w której główną rolę będzie pełniło mięso?
- W przełamywaniu naszych nawyków żywieniowych pomoże stworzenie klimatu wokół jedzenia. Chociaż jeden posiłek dziennie, może to być właśnie kolacja, powinien być wydarzeniem, rytuałem. Dzięki temu na jedzenie nie będziemy patrzyli w kategoriach nawyku, czy też czynności wykonywanej np. w trakcie oglądania telewizji – przyznaje Z. Kurleto.
Ser, sałatki i owoce połączone z dobrym winem mogą stworzyć podobne uczucie sytości, co zjedzenie mięsa lub wędliny. Mięsożercy nie powinni zapominać także o jajach, które można podać na wiele sposobów, przygotowując z nich chociażby pasty do kanapek.
Małe co nieco dla łakomczucha
Nie każdy mężczyzna przyzna się do tego, że jest łasuchem i je słodkości w nadmiernej ilości. Duża liczba kubków smakowych pozwalających nam odczuwać słodki smak, a także ich rozmieszczenie na języku (są w jego przedniej części) sprawiają, że bardzo chętnie sięgamy po łakocie. Co jeść zamiast nich, by uniknąć przyjmowania pustych kalorii? Zbigniew Kurleto podaje swój sprawdzony sposób. - Latem i w sezonie jesiennym słodycze staram się zastępować sezamem, słonecznikiem, a także wędzonymi lub suszonymi śliwkami. Zamiast zwykłego cukru można użyć miodu - słodyczy bardzo bogatej w składniki zarodnikowe zawarte w pyłkach kwiatowych. Łasuchom polecam także kandyzowane owoce, które są słodkie, a zarazem dostarczą minerałów zawartych w owocach – radzi ekspert kulinarny.
Pamiętajmy, że nie wszystkie słodkie produkty są kaloryczne. Soki z warzyw sezonowych i z marchewki, naturalne soki z cytrusów, czy oparte na jogurtach niskokaloryczne koktajle owocowe mogą z powodzeniem zastąpić łakocie.
Trudno z dnia na dzień zmienić nawyki żywieniowe. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu kilku odpowiednio dobranych produktów (lub zastąpienie niezdrowych przekąsek bardziej wartościowymi odpowiednikami) pozwoli wzbogacić dietę i poprawić przez to samopoczucie. Wszak również na tym polega troska o drugiego człowieka.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl
Anna Koza
specjalista ds. public relations
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)