Firma » Biznes

Kupno spółki przez obcokrajowca

Obecna sytuacja na rynku pracy pozostawia wiele do życzenia. Coraz więcej osób nie może znaleźć odpowiedniego zatrudnienia. To powoduje, że ludzie starają się postawić na coś swojego i otwierają własne firmy.

Procedura otworzenia własnej działalności gospodarczej jest skomplikowanym procesem dla polskich przedsiębiorców, a co dopiero dla osób z zagranicy. Wypełnienie wszystkich dokumentów, załatwianie spraw w urzędach, pilnowanie aby wszystko złożyć w odpowiednim czasie… - to wszystko może przyprawić niejednego z nas o zawrót głowy. Z tego powodu warto skorzystać z pomocy wyspecjalizowanych firm, które dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu wybiorą najlepsze rozwiązanie jakim jest kupno spółki przez obcokrajowca.

Czym różni się zakup spółki od jej rejestracji?

Tradycyjny sposób założenia spółki wiąże się z długotrwałym procesem rejestracji, w czasie którego często wynikają problemy. Trzeba pamiętać o terminach, w których trzeba złożyć dokumenty w odpowiednich urzędach takich jak Urząd Miasta, Urząd Statystyczny czy też Krajowy Rejestr Sądowy.

Samodzielne zakładanie własnej firmy bez jakiejkolwiek wiedzy na ten temat nie jest najlepszym rozwiązaniem, z którego skorzystanie może wiązać się z dużymi kłopotami w przyszłości. Warto jednak na samym początku zadbać o firmę i postawić na profesjonalne rozwiązania zmniejszające ryzyko wystąpienia błędów.

Dlaczego kupno spółki przez obcokrajowca jest dobrym rozwiązaniem?

Zakup gotowej spółki to idealne rozwiązanie dla osób, które nie chcą marnować czasu na długotrwały proces rejestracji. To właściwa opcja dla osób z zagranicy chcących otworzyć działalność w Polsce. Pozwala to na bezpiecznie otworzenie firmy bez najmniejszego ryzyka wystąpienia błędów.

Czym jest gotowa spółka? To nic innego jak w pełni założony podmiot, całkowicie przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej. Wiąże się on z dużą oszczędnością czasu, gdyż takową spółkę można prowadzić już następnego dnia po dokonaniu transakcji. Obowiązkiem kupującego jest dostosowanie danych firmy do jego potrzeb. Zakupiona spółka posiada swój REGON, NIP oraz jest wpisana do KRS. Oszczędza to czas na bieganie po urzędach w celu złożenia dokumentów. Z gotową spółką otrzymujemy kompleksową jej dokumentacje.

Czy gotowa spółka wiąże się z większymi kosztami? Nie, ponieważ koszty pokrywają się z kosztami rejestracji.

Gwarancja bezpieczeństwa

Gotowe spółki zakładane są przez specjalistów, którzy na co dzień mają do czynienia z aktualnymi przepisami. Kupujący spółki nie musi więc bać się jakiś problemów, które mogłyby się pojawić, gdyby samodzielnie podjął się prób otworzenia firmy.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że spółki te zostały założone wcześniej, ale nie posiadają historii gospodarczej, więc są w pełni bezpieczne. Kupujący nie musi obawiać się tego, że spółka jest zadłużona.

Obecność tłumacza obowiązkowa

Kupno spółki przez obcokrajowca nie znającego języka polskiego wiąże się z koniecznością obecności tłumacza przysięgłego podczas załatwiania wszelkich spraw.
Jeżeli interesuje Cię kupno spółki przez obcokrajowca to zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej w celu uzyskania szczegółowych informacji.

Konsultant_Finansowy