Gospodarka » Żywność
Lekka dieta karnawałowa
Zobacz więcej zdjęć » |
Większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienie, na przykład „będę się więcej ruszać”, „schudnę”, „zadbam o swoje zdrowie”. To niestety zbyt ogólne i mało konkretne założenia. Aby dokonać zmiany, trzeba uszczegółowić sposób, w jaki zamierzamy ją przeprowadzić. Poniższe pomysły to małe kroki, które pomogą w budowaniu wielkich zmian.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Po pierwsze, przyjrzyj się swojej diecie − przez kilka dni notuj wszystko, co jesz i pijesz. Zrezygnuj z małowartościowych i wysokokalorycznych składników: słodzonych napoi, produktów typu fast-food, dań przygotowanych przy użyciu dużej ilości tłuszczu.Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone: ciemne pieczywo, brązowy ryż, kaszę czy pełnoziarnisty makaron. W ten sposób dostarczysz organizmowi dużych ilości błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych.
W chłodne karnawałowe dni sięgaj po ciepłe dania, które są bardziej sycące niż posiłki zawierające dużo surowych składników. Do menu możesz włączyć np. rozgrzewający rosół z Kurczaka Zagrodowego Rosołowego z Podlasia (kurczak, włoszczyzna, cebula, natka pietruszki, przyprawy i makaron, wartość energetyczna porcji – ok. 190 kcal),ciepłe warzywne kremy czy tradycyjne zupy jarzynowe. Aby karnawałowy rosół był korzystny dla sylwetki, podaj go z niewielką ilością makaronu.
Wybieraj produkty dostarczające organizmowi białka, które przyspieszą tempo przemiany materii pomogą realizować karnawałowe cele dietetyczne. Może to być niskotłuszczowy twarożek, jajka, ryby czy szybkie do przygotowania dania z kurczaka np. zduszonymi warzywami (mięso z piersi kurczaka, cukinia, pieczarki, papryka, cebula, pomidory i oliwa, wartość energetyczna porcji – ok. 190 kcal), lekkie szaszłyki z piersi kurczaka, cukinii i papryki.
Zadbaj o odpowiednią strukturę posiłków – te spożywane w pierwszej części dnia powinny być bardziej kaloryczne niż te o późniejszej porze. Pamiętaj o jedzeniu 5 razy dziennie i o nie wychodzeniu z domu bez śniadania. Jeśli zależy Ci na zgrabnej, karnawałowej sylwetce, sięgaj po produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Zamiast wieprzowiny, wybierz mięso z piersi kurczaka, która dostarcza ponad dwa razy mniej kalorii kilkanaście razy mniej tłuszczu (sałatka z kurczaka − pierś kurczaka, sałata lodowa, mini pomidorki, olej sezamowy, sok z cytryny i przyprawy, wartość energetyczna porcji – ok. 160 kcal), a także różnego rodzaju ryby. Tłusty nabiał zastąp półtłustym lub chudym.
Nie zapominaj o warzywach, również tych mrożonych, oraz o owocach, ale te drugie jedz w mniejszych ilościach – mają więcej cukru i dostarczają sporej dawki kalorii. Wybieraj przede wszystkim świeże owoce bogate w witaminę C, ponieważ te suszone są bardziej kaloryczne. Ogranicz słodkości. Jeśli chcesz przejść lekko przez karnawał, staraj się sięgać po nie nie częściej niż raz w tygodniu i wybieraj lżejsze desery np. ciasto drożdżowe zamiast faworków czy pączków. Co drugi dzień sięgaj po małą garstkę (tj. nie więcej niż 2 łyżki) różnego rodzaju orzechów, migdałów czy pestek, które zawierają duże ilości magnezu, żelaza i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz poprawiają samopoczucie.
Zwróć uwagę na jakość spożywanych produktów. Czytaj etykiety, analizuj składy, wybieraj produkty, które są możliwie najbardziej naturalne i pochodzą z pewnego źródła np. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, który jest hodowany metodą chowu ekstensywnego i karmiony wyłącznie paszami roślinnymi pozbawionymi antybiotyków, dodatków mączek rybnych czy hemoglobiny. Tego rodzaju produkty będą najbardziej wartościowe dla organizmu.
Powyższe zalecenia dotyczą diety osób dorosłych, zdrowych i kobiet niebędących w ciąży,niekarmiących piersią. Więcej porad eksperta można znaleźć w serwisie www.zagrodowy.pl.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie−w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)