Motoryzacja » Samochody

Lexus wchodzi do Indii. W pierwszej ofercie hybrydy

Indie to dziewiąta gospodarka świata i trzecia w Azji, prognozy mówią, że w przyszłości może się znaleźć w pierwszej trójce, zaraz po Chinach i Stanach Zjednoczonych. Tak dynamicznie rozwijający się rynek, z wielkim optymizmem wita marki premium, w tym motoryzacyjne.

Końcem marca i Lexus otworzył swoją sieć salonów, z silną ofertą hybrydową.

Decyzja, że będą to w pierwszym etapie hybrydy, jest związana z rynkowym trendem dbania o środowisko naturalne. Odpowiedź marki mogła więc być jedna: SUV RX 450h i LX 450d oraz limuzyna z napędem hybrydowym ES 300h. Doskonałe osiągi, design, śmiała stylistyka i niezawodność w parze z ekologicznymi silnikami. Wszystko to spełnia oczekiwania indyjskich nabywców.

Salony powstały w Delhi, Gurgaon, Bombaj i Bengaluru. Do tego centra obsługi posprzedażnej w Czandigarh, Hajdarabadzie, Ćennaj oraz Koczin. Nowością w obsłudze klienta są opiekunowie i całodobowe centra telefoniczne.

Podczas otwarcia zaprezentowano również piątej generacji sedana LS, który trafi do sprzedaży w 2018 roku. Debiutujące na indyjskim rynku modele, mają pokazać na czym według Lexusa polega tworzenie samochodów o doskonałej jakości.

Sprzedawany w Indiach Lexus RX 450h będzie wyposażony w hybrydowy napęd z 3,5-litrowym silnikiem V6 i mocy 313 KM, a także w koła z 18-calowymi obręczami ze stopów lekkich, które mają zapewnić większy komfort jazdy po indyjskich drogach niż standardowe 20-calowe koła. Lexus ES 300h (w Polsce klasa GS) to limuzyna z napędem hybrydowym opartym na 2,5-litrowym silniku benzynowym. Lexus LX 450d, największy z luksusowych SUV-ów, jest napędzany 4,5-litrowym, 269-konnym podwójnie doładowanym dieslem o maksymalnym momencie obrotowym 650 Nm. Samochód jest oferowany w wersji pięciomiejscowej i siedmiomiejscowej.

Źródło: Lexus Enthusiast

AdComms Media & Marketing Group