Dom » Budownictwo

Libet Stampo – wielka moc małej architektury

Wygodne meble i stylowe elementy dekoracyjne to niezwykle ważne składniki udanej aranżacji przestrzeni wokół domu. Dzięki nim ogród przestaje być tylko zamkniętą oazą zieleni i staje się idealnym miejscem relaksu, odpoczynku i spotkań towarzyskich.

Aby jednak osiągnąć zamierzony efekt i stworzyć na własnej posesji wyjątkowy klimat należy odejść od utartych schematów i postawić na oryginalne meble ogrodowe. Pomóc w tym mogą betonowe elementy małej architektury z kolekcji Libet Stampo.

Podczas urządzania wnętrza domu z olbrzymią uwagą dobiera się zarówno główne elementy wyposażenia, jak i wszystkie dekoracje. Podobna zasada powinna obowiązywać w przypadku aranżacji przestrzeni ogrodowej, ponieważ to właśnie odpowiednio dobrane meble i dodatki są w stanie całkowicie odmienić wygląd posesji i nadać jej indywidualny charakter. Jak zatem zabrać się do tego zadania? Przede wszystkim warto zrezygnować z klasycznych rozwiązań i postawić na funkcjonalną, a zarazem niezwykle estetyczną małą architekturę. Na większości posesji wciąż króluje drewno, rattan i tworzywa sztuczne, tymczasem okazuje się, że największy potencjał dekoracyjny tkwić może w… białym betonie. Wykonane z tego materiału elementy są nie tylko trwałe i bardzo wytrzymałe, ale również nadają się do wykorzystania w formie praktycznych mebli i dekoracji. Doskonale udowadnia to niezwykle uniwersalny i zachwycający prostotą Sześcian z linii Libet Stampo. Ten geometryczny blok o krawędziach długości 50 cm z powodzeniem może pełnić rolę małego stolika kawowego natomiast w połączeniu z kilkoma innymi tego typu elementami - dużej ławy, przy której bez problemu usiąść może cała rodzina. Sześciany Stampo sprawdzą się także jako klasyczne krzesła lub – po obłożeniu ich kolorowymi poduszkami - miękkie pufy bądź ogrodowe kanapy. Funkcję wygodnego siedziska oraz designerskiego blatu sprawować może również Plaster Miodu, czyli kolejna z betonowych propozycji firmy Libet. Element ten dostępny jest w dwóch wariantach, a inspiracją do jego stworzenia była struktura naturalnego plastra miodu. Opcja ażurowa świetnie sprawdzi się jako nowoczesna ozdoba, fantazyjna półka, kwietnik lub donica, natomiast wersję pełną można wykorzystać do ułożenia praktycznego stołu lub betonowej ławki. Wystarczy dwa lub trzy Plastry Miodu ustawić obok siebie i połączyć je np. deskami z naturalnego drewna lub taflą grubego szkła.

Praktyczne zastosowanie dekoracji

Betonowe krzesła, ławki czy stoły to rozwiązania, które z pewnością przypadną do gustu wielbicielom odważnych i oryginalnych rozwiązań aranżacyjnych. Nie należy jednak zapominać, że wyposażenie ogrodu to nie tylko meble, ale również dodatki. W kolekcji Libet Stampo znaleźć można produkty, które w doskonały sposób pogodzą gusta zarówno praktycznych minimalistów, jak i poszukiwaczy dekoracyjnych perełek. Dostępna w trzech rozmiarach Donica będzie znakomitą ozdobą każdego ogrodu, patio czy tarasu, a w połączeniu z klasycznymi Sześcianami pozwoli stworzyć ciekawą rabatę lub funkcjonalny murek. Idealnie gładka Kula lub też Piłka Golfowa o trójwymiarowej strukturze mogą natomiast pełnić rolę estetycznego organicznika wjazdu na posesję. Ułożone na zielonej trawie lub ciemnej kostce brukowej (samodzielnie lub w różnorodnych konfiguracjach) będą z kolei niezwykłą ozdobą, przypominającą oryginalne dzieło sztuki nowoczesnej. Największe możliwości funkcjonalno-dekoracyjne ma jednak tegoroczna nowość w ofercie Libet, czyli Plaster Miodu. Jako, że elementy te można ze sobą dowolnie łączyć i tworzyć z nich przestrzenne konstrukcje, to przed projektantami otwiera się niezwykle szeroki wachlarz zastosowań. Dwa lub trzy pionowo ustawione na sobie plastry będą doskonałym „regałem” na ogrodowe narzędzia lub akcesoria do grilla, ciąg wielu elementów może pełnić rolę praktycznego murka, a położone płasko – wielowymiarowej rabaty na kwiaty. Mówiąc krótko: w przypadku małej architektury Libet Stampo jedynym ograniczeniem w kwestii jej wykorzystania jest tylko wyobraźnia projektanta.

Więcej informacji na temat produktów firmy Libet znaleźć można na stronie www.libet.pl

Libet S.A. to lider w segmencie kostek Premium i innych betonowych materiałów nawierzchniowych na polskim rynku. Pełniąc rolę trendesettera wyznacza kierunki rozwoju rynku. Produkty sygnowane marką Libet wyróżniają się nie tylko doskonałymi parametrami technicznymi, ale również innowacyjnością i ciekawym wzornictwem. W równym stopniu stają się ozdobą posesji prywatnych, jak i przestrzeni publicznych. Wysoki poziom jakościowy i estetyczny wyrobów wrocławskiej firmy jest zasługą m.in. nowoczesnego parku maszynowego oraz wykorzystywania najnowszych technologii i odpowiednio selekcjonowanych surowców. Swój udział mają w tym także laboratoria, istniejące przy każdym z 15 zakładów produkcyjnych, które nadzorują przebieg procesu produkcji, wdrażają nowe procedury i pracują nad własnymi, nowatorskimi rozwiązaniami.

Libet S.A.

Powstańców Śląskich 5

53-332 Wrocław

Dział Obsługi Klienta - infolinia: 801 542 381