Gospodarka » Żywność

Lody prawdziwe – historia przepisu wygrzebanego na strychu

Stworzone na bazie wyłącznie naturalnych składników, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków i dokładnie z liczącą kilkadziesiąt lat domową recepturą.

To przepis na prawdziwe lody, których spróbować można w jedynym takim miejscu w kraju - w Wytwórni Lodów Prawdziwych, która otworzyła się 1 maja na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

- Lody od zawsze gościły w naszym domu. Doskonale pamiętam ich smak z dzieciństwa. Ale nie były to zwyczajne lody, które kupowaliśmy w mieście. Te lody przygotowywała moja babcia – własnoręcznie i samodzielnie – wspomina Krzysztof Kuderewski, właściciel Wytwórni Lodów Prawdziwych.

Jak mówi, przepisów na stworzenie lodów domowym sposobem można znaleźć bez liku. W internecie jest przecież cała masa gotowych receptur. - Wystarczy odrobina chęci i można samemu „kręcić” domowe lody, ale... takie lody, które przygotowywała moja babcia były wyjątkowe, a świadczy o tym fakt, że ich smak towarzyszy mi do dziś...

Przodkowie – a dokładnie właśnie babcia pana Krzysztofa – wytwarzała i sprzedawała swoje przysmaki po II Wojnie Światowej. Potem nastał czas „komuny” i niewiele z tego zostało.

- Kilka lat temu zupełnie przez przypadek znaleźliśmy na strychu domu moich dziadków zeszyt z zapiskami babci. Wśród różnych przepisów była tam także receptura na lody! Wspomnienia w jednej chwili odżyły. Postanowiłem, że muszę spróbować odtworzyć ten smak. Uznałem, że skoro w moim odczuciu te lody były tak niesamowite, to jest duża szansa, że zagustują w nich również inni. Stąd właśnie wziął się pomysł na Wytwórnię - dodaje.

O ile nie było problemu ze składnikami – bo potrzebne są tylko tłuste – najlepiej wiejskie - mleko, śmietana i żółtka jaj oraz cukier, czekolada i owoce, o tyle trudnością było znalezienie odpowiednich urządzeń, przy pomocy których można by lody wytwarzać na większą – niż tylko dla własnego użytku - skalę.

- Na szczęście udało się wyszukać odpowiednie maszyny, które zapewniały wytwarzanie lodów w niezmienionym smaku i formie – dokładnie takich, jak robiła moja babcia. Co istotne, powstają one bez użycia jakichkolwiek sztucznych dodatków czy ekstraktów – zapewnia.

Wytwórnia Lodów Prawdziwych jest czynna codziennie od 9.00 do 21.00 a w weekendy do 23.00. W sprzedaży są trzy rodzaje lodów o smaku śmietankowym, czekoladowym i truskawkowym oraz jeden sorbet. Codziennie zaś wytwarzany będzie dodatkowo jeden niepowtarzalny smak – np. marchwiowy, grzybowy, fasolowy. Informacje o dostępnym danego dnia smaku udostępniane będą codziennie na facebooku.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

publicum

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »