Technologie » Internet

Lotnisko Kraków bezpieczne dzięki kamerom Axis Communications.

Krakowskie lotnisko w swojej działalności dba o zachowanie najwyższych standardów porównywalnych z innymi europejskimi lotniskami.

Misją Kraków Airport jest osiąganie pozycji lidera wśród europejskich portów regionalnych, dbającego o wysoki poziom obsługi pasażerów a co za tym idzie ich satysfakcję. Do działań spółki należy rozbudowa, modernizacja i eksploatacja Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków-Balice oraz podejmowanie wszelkich działań związanych z obsługą lotniczego ruchu pasażerskiego i towarowego, w tym międzynarodowego przejścia granicznego na terenie portu, w celu promocji Krakowa i regionu. Zarząd spółki w swoich działaniach stawia na sprawdzone  rozwiązania technologiczne , które wspierałyby działalność lotniska. Tak stało się również w przypadku systemu nadzoru wizyjnego strzegącego bezpieczeństwa pasażerów i personelu Kraków Airport.

Partner Axis Communications, firma DG ELPRO przy współpracy z KABE Systemy Alarmowe; PKiMSA CARBOAUTOMATYKA S.A i FRB Inter-Bud brała udział w budowaniu koncepcji modernizacji i digitalizacji systemu nadzoru wizyjnego obiektu. Proces odbywał się w czterech etapach. Pierwszy z nich, który był jednocześnie etapem testowym, miał na celu stworzenie systemu nadzoru nowej generacji na świeżo powstałym parkingu wielopoziomowym. Z pozoru proste zadanie okazało się nie lada wyzwaniem dla instalatorów, inżynierów i sprzętu. Poziomy parkingu są słabo oświetlone i odbywa się tam ciągły ruch pojazdów, których światła oślepiały kamery. Kolejne trzy etapy budowy systemu prowadzone były jednocześnie. Istniejący analogowy system monitoringu posiadał ograniczenia i nie miał tak rozbudowanych możliwości jak system oparty o technologię IP. Z drugiej strony był to rozbudowany i kosztowny system, z którego jakość obrazu była w niektórych obszarach wystarczająca. Wymiana tego systemu na zupełnie nowy wiązałaby się z zupełnie niepotrzebnymi kosztami i ogromnym nakładem pracy.

Urządzenia Axis, dzięki swoim szerokim możliwościom konfiguracyjnym i innowacyjnym funkcjom pozwoliły na uzyskanie satysfakcjonującego obrazu. Duża dynamika kamer pozwala uchwycić każde zagrożenie na parkingu. Z budynku obserwowany jest również teren przyległy. Zastosowano kamery PTZ, które posiadają bardzo precyzyjny mechanizm i doskonałą optykę. Posiadając obraz o wymaganej jakości należało go zapisać. Do rejestracji została wybrana platforma duńskiej firmy Milestone. Rejestracja ze względów bezpieczeństwa odbywa się w oddalonej od parkingu strefie zamkniętej. Przetwarzany przez kamery obraz w porównaniu do innych branych pod uwagę rozwiązań zajmuje niewielką ilość pasma. Pozwoliło to przesłać obraz i zminimalizować potrzebną ilość pamięci przeznaczonej na archiwum. Do cyfryzacji istniejącego systemu analogowego wykorzystano wideoenkodery Axis, obraz został przetworzony na cyfrowy i przesłany do systemu rejestracji Milestone. Stary system pozostał nienaruszony i działa jako rezerwowy. Digitalizacja pozwoliła zwiększyć możliwości eksploracji archiwum i zarządzania. Udostępniła też możliwość tworzenia praktycznie nieograniczonej liczby stanowisk dozoru dla uprawnionych pracowników. Wyzwaniem dla pracowników lotniska i instalatorów okazało się również dozorowanie płyty postojowej lotniska. Kamery musiały obserwować olbrzymi obszar, często w trudnych warunkach atmosferycznych, dostarczając szczegółowy obraz 24 h na dobę. Podobny problem dotyczył ogrodzenia: duże odległości i trudne warunki oświetleniowe w nocy. Wybrane rozwiązanie spełniło zdefiniowane oczekiwania zarządu a kompetencja partnera przełożyła się na sukces wdrożenia

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z realizacji tego projektu. Udało nam się wykorzystać wcześniejsze inwestycje w ramach systemu analogowego i wejść o poziom wyżej w cyfrowy system nadzoru, który oferuje nam niekończące się możliwości na przyszłość. Ponadto dzięki cyfrowemu systemowi nadzoru mamy poczucie, że nasi pracownicy i pasażerowie mogą czuć się bezpieczni. Nowe narzędzie pozwala nam na wczesne wykrywanie incydentów i pro aktywne reagowanie” mówi Urszula Podraza rzecznik prasowy Kraków Airport.

s.wozniak