Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Majówka we włoskim stylu
Pomysły na włoskie aktywności
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W ten wiosenny długi weekend zaplanujmy aktywności, które pozwolą nam poczuć atmosferę rodem z Toskanii. Przygotujmy piknik na świeżym powietrzu z włoskimi przekąskami, wypożyczmy czarno – białą komedię romantyczną na DVD czy udajmy się na koncert do Opery – możliwości jest naprawdę wiele. Możemy wybrać także „wakacje na balkonie”, które cieszą się dużą popularnością wśród Włochów. Jest to spędzanie czasu wolnego w domowym zaciszu, celebrowanie każdej chwili i słodkie lenistwo… Otoczenie ciepłego światła świec, zapachu świeżych kwiatów sprawi, że poczujemy się wtedy jak prawdziwi Włosi. Z kolei Ci, którzy preferują wypoczynek w bardziej aktywnej formie, mogą urządzić sobie przyjęcie z przyjaciółmi – taniec, śpiew oraz włoskie wino to idealne połączenie na majówkowe noce.
Włochy od kuchni
Jedzenie to niezwykle ważna i chętnie celebrowana część kultury Włoch. Kulinaria tego kraju pachną przede wszystkim świeżymi ziołami: bazylią i oregano. Na czas „włoskiej” Majówki sprawmy sobie taki mini ogródek we własnej kuchni – jego orzeźwiająca woń będzie obecna w całym mieszkaniu. Włoskie potrawy to przede wszystkim kompozycje proste, z użyciem najwyższej jakości składników. Tradycyjny posiłek składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta, potrawa mączna lub zupa), a także secondo piatto (główne danie). Jednym z głównych dań, które kojarzymy z tą kuchnią, są oczywiście makarony – zawsze najwyższej jakości, i zawsze z najlepszymi dodatkami.
Rozsmakuj się we włoskości
Kwintesencją Majówki będzie właśnie przygotowanie włoskiego przysmaku. W Polsce mamy dostęp do wielu świetnych jakościowo produktów, które pozwolą nam odwzorować smak tej kuchni, np. makarony Malma. Są one przygotowywane z mąki 100% Amber Durum, która zapewnia im idealną twardość – al dente. Świetnie nadają się one do włoskich potraw, ponieważ dobrze oblepiają się sosem i wspaniale łączą z pozostałymi dodatkami. Poniżej znajduje się przepis na danie z wykorzystaniem jednej z popularniejszych makaronowych form, czyli penne. Smacznego!
Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
· Makaron Malma Penne Rigate N 14
· 5 filecików anchois
· Pęczek bazylii
· Pół cebuli
· 1 ząbek czosnku
· 25 g orzeszków pinii
· Połowa pomarańczy
· 25 g rodzynek
· Pół cytryny
· Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są pasty Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.
Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość pasty od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.
Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!
Nadesłał:
info@synertime.pl
|
Komentarze (2)
Nie warto brać pozyczki na jeden wyjazd bo później przez wiele miesięcy trzeba oddawać. Ja na majówce byłam nad rzeczką. nie skończyło sie dobrze bo siedziałam na gołej ziemi i "złapałam wilka" czyli poprostu zapalenie pęcherza. wieczorem zaczęło mnie coś szczypac i piec ale wziełam urofuraginum i szybko mi przeszło. Teraz siadam tylko na kocyku.
już po majówce, ale zaraz długi weekend czerwcowy się zbliża ;) mam na niego ciekawy pomysł ale trochę mi zabrakło kasy. okazało się,że na to też jest rozwiązanie i po prostu pomogę sobie kredytem gotówkowym z getinu. jest darmowy, więc 0 opłat i prowizji.