Gospodarka » Żywność

McCormick & Company najbardziej zrównoważoną i odpowiedzialną korporacją

McCormick & Company najbardziej zrównoważoną i odpowiedzialną korporacją w globalnej branży spożywczej według Corporate Knights
Warszawa 13 lutego 2017 r. - McCormick & Company Incorporated (NYSE: MKC), globalny lider smaku i aromatu, został uznany z najbardziej odpowiedzialną i zrównoważoną korporację w całym światowym przemyśle spożywczym przez Corporate Knights, kanadyjską firmę badawczą. Dodatkowo, Corporate Knights uznało McCormick za 14. najbardziej zrównoważoną korporację na świecie w rankingu „2017 Global 100 Most Sustainable Corporations Index", który po raz pierwszy został upubliczniony na Forum Ekonomicznym w Davos.
„To wyróżnienie to znacznie więcej niż wspaniałe osiągnięcie dla McCormick, ale też wyraz uznania dla naszych pracowników, którzy swoją pracą każdego dnia pracują dla naszego wspólnego dobra" powiedział Lawrence Kurzius, Prezes Zarządu McCormick & Company. „Jestem dumny, że nasz odpowiedzialny sposób prowadzenia biznesu i traktowania pracowników, lokalnych społeczności i partnerów, wywiera wpływ i robi różnicę także poza naszą firmą. To wyróżnienie to znak, że jesteśmy na dobrej drodze, by sprawić, by zrównoważony i odpowiedzialny sposób prowadzenia biznesu zakorzenił się na dobre w każdym elemencie naszego biznesu" dodał Lawrence Kurzius.
McCormick wyznacza sobie konkretne cele w zakresie zrównoważonego sposobu prowadzenia biznesu. Najważniejsze osiągnięcia w tym obszarze to:
• Współpraca z ponad 13 tys. Farmerów w ramach lokalnych, rolniczych programów partnerskich. W ramach tej współpracy McCormick m.in. szkoli farmerów, oferuje im nowoczesne rozwiązania technologiczne wspomagające uprawy i oferuje wsparcie finansowe inicjatyw podnoszących jakość upraw i zbiorów.
• Dostarczanie pracownikom narzędzi zwiększających efektywność prac oraz redukujących zużycie wody i wytwarzanie odpadków, przy jednoczesnym obniżaniu kosztów działalności. Jednym z osiągnięć jest 43-proentowa redukcja tzw. carbon footprint i 5-proc. redukcja emisji gazów cieplarnianych.
• Wykorzystanie rezultatów badań McCormick Science Institute w celach edukacyjnych i uświadamianiu konsumentom znaczenia redukcji konsumpcji sodu, poprzez zastąpienie soli ziołami i przyprawami.
• Wsparcie inicjatyw promujących zdrowe odżywianie i wellness.
• Stałe działania na rzecz zwiększania zróżnicowania rasowego, społecznego i płci, w tym zajmowania przez kobiety stanowisk kierowniczych.
13. doroczny ranking „2017 Global 100 Most Sustainable Corporations Index" jest uznawany za najważniejszy globalny ranking firm transparentnych i prowadzących biznes w sposób zrównoważony. Co roku wyłania on globalnych liderów w tych obszarach. Corporate Knights, firma tworząca zestawienie, bierze pod uwagę spółki notowane publicznie, o wartości giełdowej minimum 2 mld dol. Na pozycję w rankingu składa się 12 zmiennych, takich jak wielkość przychodu osiąganego na jednostkę zużytej energii.

O McCormick

McCormick & Company, Incorporated to globalny lider smaku i aromatu o rocznych przychodach ze sprzedaży rzędu 4,3 mld dol. Firma produkuje, sprzedaje i zajmuje się dystrybucją przypraw, mieszanek przypraw, aromatów i innych dodatków wzbogacających smak dla całego przemysłu spożywczego - od sprzedawców detalicznych, przez producentów jedzenia, do restauracji i firm żywieniowych, zgodnie z hasłem McCormick Wzbogaca Smak o Pasję - McCormick Brings Passion to FlavorTM.

Damian_HKstrategies