Technologie » AGD - RTV

Media Markt nie zwalnia tempa ekspansji

Media Markt zamyka maj bilansem trzech nowych sklepów w Tarnobrzegu, Puławach i Tczewie. W ostatnich miesiącach popularna sieć dystrybuująca sprzęt RTV i AGD przeprowadziła także modernizację istniejących już marketów oraz inwestowała w rozwój sprzedaży on-line.

Wszystkie dotychczasowe działania, a także dalsze plany rozwoju Media Markt związane są z realizacją strategii rozwoju wielokanałowego, zapewniającej sieci pozycję lidera rynku elektroniki użytkowej w Polsce.

Media Markt konsekwentnie realizuje strategię rozwoju multichannel, inwestując zarówno w tradycyjne markety, jak i sprzedaż on-line. Działania mają na celu umocnienie sieci na pozycji lidera polskiego rynku elektroniki użytkowej oraz zapewnienie dostępu do nowoczesnej oferty Media Markt zarówno wielbicielom nowych technologii z dużych miast, jak i miejscowości poniżej 100 000 mieszkańców. Aby dotrzeć do jak najszerszego grona klientów, sieć systematycznie zwiększa liczbę marketów. Wprowadzony w 2005 roku koncept zakłada dostosowanie tradycyjnych, wielkopowierzchniowych marketów Media Markt do potrzeb mieszkańców mniejszych miejscowości zapewniając dzięki multichannel pełną ofertę oraz fachowe doradztwo. Tylko w maju 2016 powstały sklepy w Tarnobrzegu, Puławach i Tczewie. Każdy z marketów jest pierwszym centrum nowych technologii w swoim mieście.

Inwestycje w tradycyjny kanał sprzedaży obejmują także modernizację istniejących już sklepów. W bieżącym roku takie zmiany objęły markety w Piotrkowie Trybunalskim, Bydgoszczy i Koninie. W każdym z punktów nastąpiła reorganizacja działów produktowych uwzględniająca aktualne trendy - utworzono nowoczesne strefy dedykowane poszczególnym grupom produktowym, w tym najnowszej technologii mobilnej, gadżetom, czy elektronice sportowej. Dzięki nowej formie ekspozycji klienci jeszcze łatwiej mogą porównać właściwości oraz ceny dostępnych urządzeń.

Dzięki bardzo szerokiej ofercie produktowej, obejmującej zarówno popularne urządzenia domowe, jak i najnowsze modele laptopów, smartfonów oraz gadżetów mobilnych, Media Markt dociera do bardzo szerokiego grona klientów. Dla części z nich zakup elektroniki nie stanowi najmniejszego problemu – są dobrze poinformowani w obszarze nowych technologii i najczęściej wiedzą, czego szukają. Takie osoby chętnie korzystają z oferty sklepu internetowego www.mediamarkt.pl , w którym mogą o dowolnej porze kupić wybrany sprzęt z dostawą do domu lub do wybranego marketu. Druga grupa to klienci, którzy chętnie odwiedzają sklepy stacjonarne, korzystając z możliwości obejrzenia wybranego urządzenia i porady naszych specjalistów. Staramy się wychodzić naprzeciw także ich potrzebom i od dwóch lat rozszerzamy portfolio sklepów o lokalizacje poza dużymi metropoliami. Nasze doświadczenia pokazują, że to właśnie tam zapotrzebowanie na fachowe doradztwo jest największe. Każdy sklep, który otworzyliśmy w 2015 i 2016 roku w krótkim czasie stał się technologicznym centrum regionu, dając nam motywację do kontynuowania ekspansji na mniejsze miasta, poszukując równolegle również ciekawych lokalizacji w dużych miastach – powiedział Marcin Rosati, Prezes Zarządu Media Saturn Holding Polska Sp. z o.o.

W dobie upowszechniania się sprzedaży internetowej, sieć stale rozwija także ten kanał dystrybucji. Sklep www.mediamarkt.pl , doceniony w rankingach jako jeden z najbardziej popularnych e-sklepów z elektroniką w Polsce, od 2012 roku oferuje dostęp do pełnego portfolio urządzeń do domu i biura klientom z całego kraju. Funkcjonalności sklepu są stale poszerzane, aby zakupy elektroniki były szybkie i przyjemne. W sklepie internetowym Media Markt klienci mogą skorzystać również z różnego rodzaju usług około sprzedażowych, zamówić montaż lub rozszerzoną gwarancję, a także wybrać opcję darmowej dostawy do najbliższego sklepu stacjonarnego.

Media Markt
Więcej informacji z firmy MEDIA SATURN  ( press box )

newss.pl