Gospodarka » Żywność
Mielone – zawsze dobrze doprawione
Zobacz więcej zdjęć » |
Kotlety mielone to jedno z częściej spotykanych dań w polskich domach. Dzięki temu doczekały się tysiąca wersji. Mielone robimy z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego, samej wieprzowiny lub indyka. Dodajemy bułkę namoczoną w mleku lub wodzie, surową albo podsmażoną cebulę, jajka, a czasem czosnek. Niektórzy, aby mięso było bardziej pulchne, dokładają jeszcze odrobinę śmietany lub starty surowy ziemniak.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak jednak doprawić kotlety, aby nadać im głębię smaku oraz apetyczny aromat? Sięgnąć po specjalnie skomponowaną przyprawę do mięsa mielonego Galeo! W mieszance znajdziemy same naturalne składniki: czosnek, gorczycę, kolendrę, majeranek, słodką paprykę, chili, cząber, natkę pietruszki, pieprz, owoc jałowca, charakterystyczny dla kuchni staropolskiej oraz odpowiednią ilość soli. A to wszystko bez dodatku glutaminianu monosodowego oraz konserwantów. Łyżka przyprawy wystarcza na około pół kilograma mięsa.
Teraz należy dokładnie wyrobić mięso, a następnie uformować płaskie kotlety (w trakcie smażenia nieco się zaokrąglą) i obtoczyć w tartej bułce. Mielone smażymy najpierw krótko na dużym ogniu, a potem jeszcze przez kilka minut na mniejszym. W ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę i soczysty środek.
Przyprawa do mięsa mielonego Galeo sprawdzi się także w przypadku klopsów, pulpetów, gołąbków, pieczeni bądź pierogów. Znajdziemy ją w opakowaniu o wadze 16 g w cenie ok. 1,29 zł w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.
Spaghetti z klopsikami
Składniki:
· 250 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki)
· mała cebula
· 1 białko
· ½ łyżki przyprawy do mięsa mielonego Galeo
· oliwa do smażenia
· 200 g passaty pomidorowej lub przecieru
· ½ łyżeczki bazylii Galeo
· szczypta czosnku Galeo
· szczypta pieprzu Galeo
· sól do smaku
· 20 g startego sera gouda (lub 10 g parmezanu)
· 250 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, białkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego Galeo. Uformować ok. 8-10 kulek i smażyć je na rozgrzanej oliwie do momentu zarumienienia. Wlać przecier lub passatę, w razie potrzeby dodać łyżkę lub więcej wody, doprawić bazylią, czosnkiem, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia po 3-4 minutach od momentu zagotowania. Równocześnie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Wyłożyć spaghetti na talerze, polać sosem i posypać serem.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt dania dla 2 osób: ok. 9 zł; koszt 1 porcji: ok. 4,5 zł
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)