Społeczeństwo » Społeczeństwo

Mikropożyczka na Święta. Na co zwracać uwagę?

W przypadku wielu gospodarstw wydatki bożonarodzeniowe obejmą znaczną część miesięcznego budżetu. Z tegorocznej edycji raportu Deloitte „Zakupy Świąteczne 2015” wynika, że polska rodzina zamierza przeznaczyć na ten cel średnio 1 282 zł.

Co zrobić, kiedy zasoby domowego portfela okażą się niewystarczające? Jednym ze sposobów ich uzupełnienia jest mikropożyczka. Jakie pytania powinniśmy sobie zadać, by w czasie zakupowej gorączki wybrać najlepsze dla siebie rozwiązanie?

Boże Narodzenie to długo oczekiwany czas. Chcemy, by kojarzył się z ciepłem domowego ogniska, choinką, prezentami i suto zastawionym stołem. Niestety, realizacja marzeń o tradycyjnych, obfitych świętach niesie za sobą wydatki, na które nie zawsze jesteśmy przygotowani. Firmy pożyczkowe oferują wiele produktów, które mogą być doskonałym antidotum na zbyt mały grudniowy budżet. Pamiętajmy, by decydując się na wzięcie pożyczki, postępować zgodnie z kilkoma kluczowymi zasadami.

Czy i ile możesz oddać?

W okresie przedświątecznym często chcemy skorzystać z okazji, które nadarzają się „tu i teraz” lub kupić prezenty z „wyższej półki”, niż pozwalają na to zasoby na koncie. Firmy pożyczkowe oferują nam rozwiązanie – mikropożyczki, dzięki którym mamy możliwość uzyskania dodatkowych pieniędzy zaledwie w kilkanaście minut. Pożyczka spełnia w tym przypadku funkcję „drugiego portfela”
– wygodnego uzupełnienia potrzebnych na święta środków finansowych do czasu wypłaty pensji.

Istnieje jednak druga strona medalu. W okresie świątecznym sprzedawcy szczególnie mocno kuszą nas okazjami cenowymi i promocjami. Łatwo jest odsunąć głos rozsądku i podjąć pochopną decyzję, wydając za dużo. Musimy pamiętać, że pożyczka nie jest prezentem – zawsze trzeba ją oddać. Dlatego kwota zobowiązania powinna zostać określona tak, by nie stanowiła zbyt dużego obciążenia dla naszego budżetu.

Odpowiedzialne firmy pożyczkowe pełnią także funkcję doradczą zwraca uwagę Piotr Kaczmarski, dyrektor operacyjny Net Credit. Jeśli z analizy historii kredytowej danej osoby wynika, że nie będzie w stanie spłacać pożyczki, uczciwa firma powinna odradzić jej decyzję o zaciągnięciu zobowiązania
i odrzucić wniosek. W Net Credit średnio na 100 aplikacji zostaje przyznanych jedynie ok. 40-45 pożyczek
– dodaje Kaczmarski.

Jakiej sumy potrzebujesz?

Korzystając z usług instytucji pożyczkowej możemy dokładnie określić kwotę, jaką chcielibyśmy uzyskać. Oznacza to, że jeśli na przykład na świąteczny wyjazd potrzebujemy dokładnie 2 328 złotych, pożyczmy dokładnie taką kwotę, nie zaokrąglając jej – w ten sposób nie powiększymy niepotrzebnie zobowiązania.

Czy firma jest godna zaufania?

Zwróćmy uwagę na to, jak przebiega analiza wniosku o pożyczkę i unikajmy podmiotów, które nie dokonują weryfikacji klienta w Biurze Informacji Gospodarczej (BIG) oraz Biurze Informacji Kredytowej (BIK). Powinniśmy także wystrzegać się firm, które ogłaszają się wyłącznie na plakatach czy ulotkach, nie posiadając stron internetowych i infolinii. Za takimi ofertami mogą kryć się oszuści, którzy
w okresie przedświątecznym stają się szczególnie aktywni.

Wystrzegaj się ukrytych treści

Powinniśmy wystrzegać się niejasności, które mogą pojawić się w dokumentach. Jeśli znajdziemy
w umowie odnośniki, drobny druk, oznaczenia, czy „gwiazdki”, bądźmy czujni. Pamiętajmy, że mamy prawo doprecyzować treść dokumentów, dzwoniąc na infolinię firmy pożyczkowej. Określimy tym samym, czy możemy łatwo skontaktować się z call center pożyczkodawcy i czy doradca będzie potrafił profesjonalnie i wyczerpująco odpowiedzieć na nasze pytania i wyjaśnić wątpliwości. Jeśli nie uzyskamy połączenia albo pracownik infolinii udzieli zdawkowych informacji lub będzie nieprzygotowany do rozmowy - nie należy z taką firmą zawierać umowy. Wystrzegajmy się także podmiotów, które ukrywają rzeczywisty koszt pożyczki, używając określeń: „ubezpieczenie”, „opłata inicjująca pożyczkę”, czy „opłata za odebranie gotówki”. Godny zaufania pożyczkodawca musi jasno określić całkowite koszty do spłaty – wymaga tego prawo.

Pożyczka jest produktem dla wszystkich, jednak bezpieczeństwo w przypadku poruszania się po rynku finansowym uzależnione jest od przemyślanego działania oraz respektowania reguł prawa
i rynku
podkreśla Piotr Kaczmarski Kluczowe zasady to: kalkulacja, rozwaga i weryfikacja. Klient, który zastosuje je w praktyce, może być spokojny o to, że nieprzyjemne niespodzianki nie zepsują mu wyjątkowego czasu, jakim są Święta Bożego Narodzenia dodaje Kaczmarski.

***

FinaBay (w Polsce działająca pod szyldem Net Credit) to międzynarodowa firma z siedzibą na Łotwie, specjalizująca się w udzielaniu pożyczek krótkoterminowych przez Internet. Zatrudnia ponad 300 pracowników na rynku polskim, rosyjskim, gruzińskim, duńskim, czeskim oraz łotewskim. Łączna kapitał udzielonych pożyczek przekracza 130 mln EUR. Net Credit rozpoczęło swoją działalność w Polsce na początku grudnia 2011 roku. Firma jest członkiem Polskiego Związku Firm Pożyczkowych, podpisała też Kodeks Dobrych Praktyk, tym samym wspierając uczciwe i bezpieczne pożyczanie. Więcej informacji o firmie i usługach na stronie internetowej www.netcredit.pl oraz www.finabay.com.

Anna Drzewiecka
Public Dialog