Gospodarka » Żywność

Mincemeat

Mincemeat to brytyjska specjalność będąca czymś w rodzaju marmolady stworzonej na bazie bakalii. Najczęściej króluje na stołach w okresie Bożego Narodzenia i dodawana jest jako nadzienie do ciast czy babeczek.

Składniki:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

· 350 g żurawiny Kresto

· 100 g rodzynek Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy

· 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie)

· 70 ml słodkiego wina

· 60 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)

· 30 ml rumu

· 1 mandarynka

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1 łyżeczka mielonego imbiru

· szczypta mielonych goździków

· kilka kropli olejku migdałowego oraz waniliowego

· 2 łyżki miodu płynnego

 

 

Wykonanie:

1. Wlewamy do garnka wino oraz cukier i gotujemy około 2–3 minuty.

2. Następnie dodajemy żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczy, drobno pokrojone morele, otartą skórkę i sok z mandarynki.

3. Całość gotujemy około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Do przestudzonej masy dodajemy miód, rum oraz olejki aromatyczne. Dokładnie mieszamy.

5. Uzyskany sos dodawać możemy do tart, babeczek czy ciasteczek.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »