Firma » Finanse

Ministerstwo ułatwi dostęp do funduszy UE

Minister Rozwoju Regionalnego wychodzi naprzeciw wnioskodawcom, którzy w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka otrzymują dotacje w formie zaliczek.

Przedsiębiorcy korzystający ze środków unijnych będą mogli ubiegać się o dofinansowanie nawet do 100 proc. kosztów zabezpieczenia prawidłowej realizacji umowy o dofinansowanie.

Aby wypłata unijnego dofinansowania była możliwa, przedsiębiorcy muszą zabezpieczyć swój projekt na wypadek jego niewykonania lub wykonania niezgodnego z treścią umowy. Formy i sposób wniesienia zabezpieczenia regulują zapisy umowy o dofinansowanie, jednak bardzo wysokie koszty jego ustanowienia stanowiły poważną barierę dla przedsiębiorców ubiegających się o dotacje. Najnowszy ministerialny projekt rozporządzenia (1) zakłada, że koszty ustanowienia zabezpieczenia prawidłowej realizacji umowy zostaną uznane za kwalifikowalne, czyli będą mogły być refundowane.

„Do tej pory wszelkie koszty związane z zabezpieczeniem ponosił przedsiębiorca. Podczas gdy przy wartości dofinansowania w formie zaliczki nie przekraczającej 10 milionów złotych, do której zabezpieczenia wystarczy weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową, koszty ponoszone przez beneficjenta są niskie, to już powyżej tej kwoty kosztowne formy zabezpieczeń (np. poręczenia bankowe, gwarancje bankowe, hipoteki) stanowiły znaczące obciążenie" - mówi Kamila Jabłonowska ABBEYS Europejskie Doradztwo Finansowe.

Korzyści dla przedsiębiorców

System zaliczkowy jest niezwykle korzystny. Jednak dopiero projektowane zmiany, dążące do obniżenia kosztów zabezpieczenia prawidłowej realizacji umowy, mogą wyraźnie ułatwić i przyśpieszyć procedurę pozyskiwania funduszy unijnych przez przedsiębiorców.

Spadek koniunktury w poszczególnych branżach może skutkować realizacją projektów w węższym zakresie niż pierwotnie zakładano a nawet, w szczególnych przypadkach, rezygnacją z ich realizacji. Dlatego projekt Ministerstwa dotyczący dofinansowania nawet 100% kosztów zabezpieczenia prawidłowej realizacji umowy może zwiększyć skalę udzielanych zaliczek, a tym samym poprawić absorpcję środków w ramach PO IG" - przekonuje Jabłonowska.

Powyższe działania stanowią kolejny już krok ułatwiający potencjalnym wnioskodawcom dostęp do zaliczek. 20 lipca br. weszła w życie nowelizacja Rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego w sprawie wydatków związanych z realizacją programów operacyjnych, która obok podwyższenia z 4 mln do 10 mln złotych wartość zaliczki, do której zabezpieczenia wystarczy deklaracja wekslowa, zmniejszyła wymaganą wysokość zabezpieczenia. Do tej pory przedsiębiorca zobowiązany był ustanowić zabezpieczenie na pełną wysokość dotacji. Obecnie, dla wartości dofinansowania wformie zaliczki przekraczającej kwotę 10 mln zł, wysokość zabezpieczenia została obniżona do najwyższej transzy zaliczki wynikającej z umowy o dofinansowanie.

Umowy już zawarte

Ministerialny projekt dopuszcza także możliwość zmiany umów już zawartych. Przewiduje on bowiem aneksowanie istniejących umów i dostosowanie ich do nowych, korzystniejszych przepisów. „Przedsiębiorca, któremu zostało udzielone dofinansowanie na warunkach dotychczasowych, będzie mógł złożyć wniosek do instytucji udzielającej wsparcia o zmianę zapisów umowy, a co za tym idzie zaliczyć koszty ustanowienia zabezpieczenia umowy o dofinansowanie do kosztów kwalifikowalnych" - podsumowuje Jabłonowska.

ABBEYS Europejskie Doradztwo Finansowe Sp. z o.o. Sp. k. specjalizuje się w pozyskiwaniu finansowania o charakterze bezzwrotnym i preferencyjnym na przedsięwzięcia inwestycyjne lub szkoleniowe dla firm oraz jednostek samorządu terytorialnego. Firma specjalizuje się w projektach obejmujących Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, Fundusz Spójności oraz Europejski Fundusz Społeczny. Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: http://www.abbeys.com.pl

(1) Projekt rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 26 czerwca 2009 r. zmieniający rozporządzenie w sprawie udzielania przez PARP pomocy finansowej w ramach PO IG, 2007-2013.

ap