Technologie » Komputery

Mity dotyczące wdrożeń ERP

Z oprogramowaniem ERP związany jestem od 12 lat, w ich trakcie odbyłem mnóstwo spotkań, rozmów z właścicielami firm czy dyrektorami najwyższego szczebla. Proces decyzyjny związany z wyborem rozwiązania ERP jest z reguły długotrwały, a co za tym idzie kosztowny.

Po stronie klienta organizowane są zespoły, które opracowują wymagania, a następnie oceniają dostawców. To setki godzin spotkań, które nierzadko kończą się decyzją o wstrzymaniu procesu wyboru dostawcy. Zdarza się, że za takimi decyzjami stoją mity dotyczące systemów ERP, z którymi pozwolę sobie polemizować.

1. Wdrożenie systemu wpłynie na redukcję zatrudnienia, a w związku z tym pracownicy będą się buntować i proces wyboru będzie się przedłużał.

Kilkanaście lat temu jako korzyść z wdrożenia przedstawiano właśnie redukcję zatrudnienia. System ERP, za którego sprawą eliminuje się podwójną pracę związaną z wprowadzaniem danych w różne miejsca, automatyzuje przepływ danych i eliminuje wędrówki z wydrukami dokumentów – może istotnie wpłynąć na zmianę zapotrzebowania na wykonywanie pewnych prac. Dziś jednak zarządzający firmami chcą wykorzystać usprawnienia płynące z wdrożenia systemu, automatyzacji procesów oraz eliminacji manualnej pracy, żeby przesunąć pracowników do innych ważniejszych zadań. W czasach, gdy o pracownika jest bardzo trudno a jeszcze trudniej o wykwalifikowanego pracownika, możliwość "odzyskania" pracownika, poprzez zautomatyzowanie części jego pracy, wydaje się być bardzo cenna.

Czytaj całość artykułu tutaj: https://erp-view.pl/artykuly-erp/28303-mity-dotyczace-wdrozen-erp.html

openmediagroup