Firma » Praca

Młodzi inżynierowie mistrzami autoprezentacji

Już 25 czerwca 2012 roku w ramach programu „Inżynier przyszłości – droga do sukcesu”,odbędą się specjalne warsztaty dla studentów uczelni technicznych. Pomysłodawcą jest Marcin Prys – Dyrektor Zarządzający Mindflow Multimedia.

Celem warsztatów „Inżynier przyszłości – droga do sukcesu” jest uświadomienie istoty sukcesu zawodowego,wspieranie postaw przedsiębiorczości oraz podniesienie kwalifikacji w zakresie kompetencji miękkich – ściśle związanych z autoprezentacją – jak komunikacja w grupie, zarządzanie czasem, asertywność, ocena swoich słabych i mocnych stron, w kontekście przyszłej pracy.

– Jako uczelnia w pełni opowiadamy się za tego typu inicjatywami, gdyż są niezbędnym wsparciem w procesie kształcenia umiejętności
interpersonalnych przyszłych inżynierów i menadżerów. Dzięki tym warsztatom osoby po kierunkach technicznych znacznie wzbogacą swój wachlarz umiejętności interpersonalnych, które będą mogli wykorzystać nie tylko na rozmowach kwalifikacyjnych, ale też w przyszłej pracy – mówi
dr inż. Krzysztof Pietrusewicz
z ZUT-u.

„Inżynier przyszłości – droga do sukcesu” to innowacyjny program szkoleniowy stworzony
z myślą o studentach uczelni wyższych o profilu technicznym. Wprawdzie uczelnie kształcą
w konkretnej dziedzinie dając obszerną wiedzę, ale ich program nauczania nie jest skupiony na bezpośrednim przygotowaniu do środowiska pracy. Jest to już dosyć rozpowszechniony problem, o którym coraz więcej rozmawia się w środowiskach akademickich, biznesowych
i związanych z mediami. Warsztaty, prowadzone przez doświadczonych trenerów
i stworzone w oparciu o innowacyjne metody, niosą za sobą duży potencjał, gdyż wykorzystują dotychczasowe doświadczenie uczestników oraz pomagają rozsądnie planować przyszłość.

-Uczelnie proponują dziś bogaty program nauczania, skupiający się na dostarczaniu konkretnej wiedzy, a nie na kompetencjach miękkich, o czym przekonałem się na studiach, zakładając działalność. Występując już jako pracodawca i rozumiejąc z doświadczenia potrzeby studentów, zainicjowałem pomysł warsztatów realizowanych na uczelni. Wierzę, że dzięki takim zajęciom absolwenci podniosą swoje kompetencje - dodaje Marcin Prys pomysłodawca programu.

Warsztaty, które odbędą się na Wydziale Elektrycznym są kontynuacją pierwszego spotkania, które odbyło się 30.03.2012 roku dla studentów Wydziału Informatyki. Ze względu na duże zainteresowanie ze strony studentów, ale także władz uczelni – które przychylnie podchodzą do nowatorskich inicjatyw wspierających przedsiębiorczość – planowane są już kolejne edycje warsztatów.

Więcej informacji wraz z programem znajduje się na stronie www.inzynier-przyszlosci.pl

Partnerami programu są:

Mindflow Multimedia Spółka Jawna działa na rynku od 2005 roku, tworząc dedykowane, profesjonalne rozwiązania w zakresie obsługi marketingowo – technologicznej w Internecie. Kompleksowa działalność skupia się wokół e-marketingu, w tym stron WWW, promocji w Internecie, portali korporacyjnych czy systemów informacyjnych. Do klientów spółki należą m.in. Wirtualna Polska, Carlsberg Polska, 1&1 Polska, Unizeto Technologies,TmToys.

Kontakt prasowy:

Personal PR