Kultura, sztuka » Kultura

Moc książek, czyli Dobry Antykwariat w Galerii Bronowice

Czy nadanie książkom drugiego życia może pomóc potrzebującym? Okazuje się, że tak, o czym będzie można przekonać się już w najbliższy weekend w Galerii Bronowice. 25 i 26 czerwca pojawi się tu Dobry Antykwariat zorganizowany przez wolontariuszy Biura Młodych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko”.

Dobry Antykwariat

Dobry Antykwariat w Galerii Bronowice to dwa dni wypełnione książkami, ciekawymi zajęciami i pomaganiem. Jak wziąć w nich udział? Każdy, kto zechce wesprzeć Fundację Anny Dymnej „Mimo Wszystko” dowolną darowizną, będzie mógł wybrać dla siebie jedną z wielu znajdujących się na stoisku książek. Organizatorzy przygotowali szeroką ofertę literacką, dzięki czemu na półkach w Galerii Bronowice pojawią się interesujące pozycje, m.in.: beletrystyka, poezja, albumy fotograficzne o różnej tematyce, literatura dla dzieci, a nawet książki kucharskie oraz obcojęzyczne. Organizację będzie można wesprzeć na dwa sposoby: wrzucając gotówkę do oznakowanej puszki w ramach zbiórki publicznej nr 2021/1775/OR oraz bezgotówkowo, za pośrednictwem datkomatów Donateo. Zebrane środki wesprą podopiecznych z ośrodka terapeutyczno-rehabilitacyjnego „Dolina Słońca”, zostaną także przeznaczone na budowę i wyposażenie ośrodka wytchnieniowego w Lubiatowie

I warsztaty

Projekt Dobry Antykwariat to nie tylko książki, ale także wszystko „wokół” - warsztaty zakładek, komiksów, bajkoterapii, kartek, kaligrafii, brush letteringu. Odbędą się także spotkanie autorskie, oraz czytanie bajek dla najmłodszych. Równoległe obejrzeć będzie można książki pisane nietypowymi językami, w tym zbiory brajlowskie, które na czas wydarzenia udostępni Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie.

- Dobry Antykwariat jest projektem niesztampowym, nad którym nasi wolontariusze pracowali od początku maja. Zbierali książki, porządkowali je oraz zadbali, by odwiedzający Galerię Bronowice mogli wziąć udział w ciekawych warsztatach związanych z literaturą. Celem akcji jest nie tylko popularyzacja czytelnictwa, ale też zebranie środków, które wesprą naszych podopiecznych. Zbliżają się wakacje, warto więc pomyśleć o dobrej lekturze – zachęca Karolina Baran, referent ds. działań wolontariuszy w Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko”.

Harmonogram Dobrego Antykwariatu:

- Stoiska z książkami czynne będą 25 i 26 czerwca w godzinach 9:00-21:00

Sobota, 25.06:

12.00-13.30 Warsztaty tworzenia makramowych zakładek - dla dorosłych (prowadząca: wolontariuszka fundacji)

13.30-15.00 Warsztaty brush letteringu - dla dzieci 12+ i dorosłych (prowadząca: Ewa Landowska)

15.00-17.00 Warsztaty tworzenia zakładek do książek – dla dzieci (prowadzący: wolontariusze fundacji)

15.00-17.00 Warsztaty bajkoterapii - dla dorosłych (prowadząca: Barbara Libicka- Gortadt)

Równolegle odbywać będzie się czytanie bajek dla dzieci przez wolontariuszy fundacji w godz.: 12.00, 13.00, 14.00, 17.00.

Niedziela, 26.06

12.00-13.30 „W świecie papieru” - warsztaty kaligrafii I tworzenia kartek okolicznościowych - dla dorosłych (prowadząca: wolontariuszka fundacji)

14.00-15.30 Tworzenie komiksów na wesoło - dla dzieci 7+ (prowadzący: ROBI z Ministerstwa Komiksu)

15.30-17.00 Warsztaty tworzenia zakładek do książek – dla dzieci  (prowadzący: wolontariusze fundacji)

17.00-18.00 spotkanie z p. Rochem Urbaniakiem, autorem “Zaklinacza tygrysów” (autor czyta fragment książki i przeprowadza autorskie warsztaty kreatywne) – dla dzieci 7+

Równolegle czytanie bajek dla dzieci przez wolontariuszy fundacji w godz.: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.

Ze szczegółowym harmonogramem można zapoznać się na stronie: https://mimowszystko.org/dobry-antykwariat.

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko” pomaga osobom dorosłym z niepełnosprawnością intelektualną, które są zagrożone wykluczeniem społecznym. Prowadzi dwa ośrodki terapeutyczno-rehabilitacyjne: „Dolinę Słońca” w podkrakowskich Radwanowicach i Warsztaty Terapii Zajęciowej w nadbałtyckim Lubiatowie. Obecnie tworzy nad Bałtykiem ośrodek wytchnieniowy. Organizacja wspiera leczenie, rehabilitację oraz edukację osób chorych i z różnymi niepełnosprawnościami. Realizuje również liczne projekty, których celem jest usuwanie barier mentalnych w społeczeństwie m.in. Festiwal Zaczarowanej Piosenki czy Akademię Odnalezionych Nadziei.

Open Media