Technologie » Telekomunikacja

mPay w bardzo obiecującym projekcie płatności mobilnych

Należąca do grupy kapitałowej ATM spółka mPay S.A. uczestniczy w realizowanym obecnie największym projekcie pilotażowym płatności mobilnych za pomocą telefonów komórkowych w Polsce.

Liderem inicjatywy jest MasterCard, a biorą w niej udział czterej operatorzy telefonii komórkowej, banki oraz inni partnerzy.

Zgodnie z podanym komunikatem MasterCard z dn. 7.08.2009 r., nad projektem pracują wspólnie m.in. czterej operatorzy sieci GSM, banki oraz partnerzy technologiczni, w tym należący do grupy kapitałowej ATM - mPay S.A.

Głównym celem projektu jest stworzenie uniwersalnego, wspólnego modelu płatności, który pozwoli klientom operatorów komórkowych i banków na realizowanie płatności mobilnych za pośrednictwem telefonów. Jest to pierwsza tego typu inicjatywa, skupiająca tak szeroką koalicję na rzecz upowszechnienia płatności mobilnych w Polsce.

Bardzo nas cieszy udział mPay S.A. w tej inicjatywie, którą postrzegamy jako jedno z bardzo ciekawych, innowacyjnych i realizowanych na dużą skalę przedsięwzięć na rynku płatności mobilnych w Polsce - powiedział Roman Szwed, prezes zarządu ATM S.A. - Moim zdaniem udział w inicjatywie doświadczonych podmiotów z różnych segmentów rynku może zapewnić sukces temu projektowi - dodał Roman Szwed.

Ważnym doświadczeniem wynikającym z tego projektu dla mPay będzie m.in. przetestowanie możliwości wykorzystania środków finansowych zgromadzonych na rachunkach kart płatniczych jako źródła pieniądza dla płatności mobilnych w zaproponowanym przez MasterCard, operatorów i banki modelu rozliczeń.

ATM S.A. jest spółką teleinformatyczną, notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Pod marką ATMAN świadczy usługi telekomunikacyjne dla przedsiębiorstw i instytucji w oparciu o własne sieci światłowodowe i centra danych. Najważniejsze składniki oferty ATM to: dostęp do Internetu, szerokopasmowa transmisja danych oraz usługi kolokacji i hostingu. Spółka świadczy także usługi głosowe oraz outsourcingu telekomunikacyjnego. Głównymi odbiorcami usług są operatorzy telekomunikacyjni, media tradycyjne i portale internetowe oraz firmy z sektora finansowego, handlowego i przemysłowego.
Od 2006 roku ATM S.A. z sukcesem buduje grupę kapitałową, w skład której wchodzi obecnie 12 podmiotów z Polski i zagranicy. Spółki grupy kapitałowej uzupełniają kompetencje telekomunikacyjne ATM S.A. w dwóch głównych obszarach: integracji systemów teleinformatycznych oraz produkcji i wdrażania oprogramowania aplikacyjnego. Dokładniejsze informacje pod adresem: www.atm.com.pl.

ap