Dom » Nieruchomość

Multikino w stolicy Pomorza Zachodniego

Szczecin to kolejne miasto w którym w ciągu trzech lat uruchomiony zostanie nowoczesny multipleks. Multikino będzie jednym z głównych najemców powstającego Centrum Handlowego Aleja Słońca.

Na powierzchni 2 800 mkw. powstanie 9 nowoczesnych sal kinowych wyposażonych w projektory cyfrowe. Będzie to największy multipleks w województwie zachodniopomorskim.

- Umowa najmu powierzchni w Alei Słońca jest jedną z dziewięciu podpisanych w tym roku przez Multikino umów dotyczących nowych lokalizacji. To potwierdzenie konsekwentnie realizowanej przez nas strategii uruchamiania multipleksów w miastach powyżej 50 tysięcy mieszkańców, ale również wykorzystania szans zwiększenia swojej obecności w dużych aglomeracjach - podkreśla Piotr Zygo, prezes Multikina.

W 2010 roku Multikino podpisało już umowy najmu powierzchni pod nowe multipleksy w Rzeszowie, Słupsku, Kielcach, Bełchatowie, Jeleniej Górze, Katowicach, Lesznie oraz Olsztynie. W latach 2011-2013 zamierza uruchomić łącznie 14 nowych kin typu multipleks dysponujących 108 ekranami.

Centrum Handlowe Aleja Słońca w Szczecinie powstanie w sąsiedztwie CH Ster w Mierzynie. Łączna powierzchnia centrum wyniesie 38 000 mkw. Na dwóch poziomach zlokalizowanych będzie 150 sklepów i punktów usługowych oraz część rozrywkowa. Pięciopoziomowy parking obok centrum pomieści 1200 samochodów. Projekt centrum przygotowała pracowania Chapman Taylor. Centrum zostanie otwarte w 2013 r.

INFORMACJE O FIRMACH:

Multikino S.A. jest pierwszym operatorem, który w 1998 roku uruchomił w Polsce kino wieloekranowe (multipleks). Od tego czasu Multikino wyznacza najwyższe standardy w budowie i prowadzeniu kin. Grupa prowadzi działalność w segmencie kinowym i dystrybucji filmów. Multikino jest operatorem 21 kin w 15 miastach Polski z łączną liczbą 188 ekranów i 42 427 miejsc. W trzecim kwartale 2010 roku Grupa otworzyła swoje pierwsze kina za granicą - w Rydze (8 ekranów i 1 620 miejsc) i w Wilnie (7 ekranów i 1 547 miejsc), a w październiku ogłosiła pełną cyfryzację reklamy kinowej. Multikino to więcej niż kino. Oprócz przychodów ze sprzedaży biletów na seanse filmowe i dystrybucji filmów, Grupa uzyskuje przychody ze sprzedaży w barach kinowych, przychody z reklamy, oraz przychody z organizacji wydarzeń specjalnych i wyświetlania treści alternatywnych (muzyka, sport, rozrywka). Wizytówkami Multikina są specjalne cykle i programy „Multibabykino", „Kino na Obcasach", „Opery HD". Multikino to także oryginalna sieć kawiarni Cavablanca Cinema Cafe. Od lat Multikino jest partnerem najważniejszych festiwali filmowych w Polsce w tym Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Camerimage i Warszawskiego Festiwalu Filmowego.

Mayland Real Estate sp. z o.o. specjalizuje się w realizacji wyróżniających się innowacyjnością obiektów handlowych, rozrywkowych i usługowych. W 2008 roku otworzył trzy nowoczesne centra handlowe: CH Karolinka w Opolu, CH Pogoria w Dąbrowie oraz pierwszą część CH Jantar w Słupsku. Mayland planuje otwarcie kolejnych obiektów, m.in. w: Gdyni, Krakowie, Rzeszowie, Słupsku i Szczecinie.

DODATKOWYCH INFORMACJI UDZIELAJĄ:

MULTIKINO S.A.

Marta Czartoryska

Communication and PR Director

Tel kom: + 48 662 280 480

e-mail: mczartoryska@multikino.pl

Everest Consulting Sp. z o.o.

Tomasz Muchalski

Tel. 4822 839 39 49

Tel kom: +48 504 212 463

t.muchalski@everestconsulting.pl

Mayland Real Estate Sp. z o.o.

Anna Skrocka

anna.skrocka@mayland.pl

Niniejszy materiał ma charakter wyłącznie promocyjny i w żadnym wypadku nie powinien stanowić podstawy do podejmowania decyzji o nabyciu papierów wartościowych spółki Multikino S.A. („Spółka"). Prospekt („Prospekt") przygotowany w związku z ofertą publiczną papierów wartościowych Spółki na terytorium Polski, ich dopuszczeniem i wprowadzeniem do obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie („GPW") będzie jedynym prawnie wiążącym dokumentem zawierającym informacje o Spółce oraz ofercie publicznej papierów wartościowych Spółki w Polsce („Oferta"). Spółka będzie mogła przeprowadzić Ofertę w Polsce po zatwierdzeniu Prospektu przez Komisję Nadzoru Finansowego, będącą organem nadzoru nad rynkiem kapitałowym w Polsce oraz jego publikacji. W związku z Ofertą w Polsce oraz dopuszczeniem i wprowadzeniem papierów wartościowych Spółki do obrotu na GPW, Spółka udostępni Prospekt na swojej stronie internetowej www.multikino.pl jak również na stronie internetowej oferującego www.ipopemasecurities.pl

Everest