Gospodarka » Przemysł

Muszkieterowie coraz dalej na Wschodzie

Sanok, to najdalej wysunięte miasto na wschodzie Polski, gdzie dotarła Grupa Muszkieterów. Od 17 września mieszkańcy miasta mogą już robić swoje zakupy w nowym supermarkecie Intermarché.

Dzięki dynamicznej ekspansji Grupa posiada obecnie w całej Polsce 140 supermarketów Intermarché, 20 stacji paliw oraz 67 supermarketów typu „dom i ogród" Bricomarché.

Sanok jest już piątym miastem w województwie Podkarpackim, gdzie działa Intermarché. W nowym supermarkecie klienci mają do wyboru około 15 000 produktów na powierzchni sprzedaży liczącej ponad 1000m2. To co wyróżnia Intermarché wśród lokalnej konkurencji to szeroka gama produktów marek własnych, z których już 840 wyróżnionych jest certyfikatem Selection - gwarancją najwyższej jakości. Od początku 2009 r. produkty marek własnych oznaczane są Dietogramem - wizualną informacją o ich walorach odżywczych. Oferta produktów marek własnych obejmuje produkty ekonomiczne oraz produkty ze średniego segmentu. Jednocześnie, aby zaspokajać rosnące oczekiwania i wyszukane gusta konsumentów, asortyment jest poszerzany o ekskluzywne produkty delikatesowe z Francji, niedostępne w innych sieciach.

W nowym supermarkecie Muszkieterów zatrudnienie znalazło ponad 40 osób.

Otwarciu nowego sklepu towarzyszyły liczne promocje, o których klienci dowiedzieli się z gazetek handlowych oraz billboardów. Dodatkowo od połowy września w najważniejszych stacjach TV emitowana jest nowa reklama Intermarché. Dzięki niej klienci dowiedzą się że w Intermaché jest tanio, pieczywo jest wyjątkowe, gdyż wypiekane na miejscu, a wędliny są świeże, bo pochodzą z własnych wędzarni. Dodatkowo wybór produktów jest bardzo szeroki, a zakupy robi się wygodnie, bo sprzyja temu powierzchnia supermarketu.

Działania podejmowane przez Muszkieterów doceniane są nie tylko przez rosnącą liczbę klientów. Sieć Intermarché zajęła pierwsze miejsce w rankingu przeprowadzonym przez tygodnik „Polityka" i instytut GfK Polonia w kategorii supermarketów. Oceniano poziom cen i jakość obsługi. Dodatkowo Grupa Muszkieterów otrzymała tytuł Lidera Społecznej Odpowiedzialności - Dobra Firma 2008. Kapituła programu doceniła zaangażowanie Muszkieterów w działania na rzecz lokalnych społeczności.

Informacje o Grupie Muszkieterów

Grupa Muszkieterów to zrzeszenie niezależnych polskich przedsiębiorców, zarządzających supermarketami spożywczymi Intermarché oraz supermarketami typu „dom i ogród" Bricomarché. Pod względem obrotów jest to największa grupa franczyzowa w Polsce. Kupcy, którzy są jej członkami, realizują koncepcję „przyjaznego sklepu", oferującego niskie ceny i będącego blisko lokalnych społeczności.

Muszkieterowie są obecni w 8 krajach Europy: w Polsce, Francji, Belgii, Hiszpanii, Portugalii i na Bałkanach. W 2008 roku obroty Grupy Muszkieterów wyniosły 34,8 miliarda euro. 4 000 sklepów, 3 100 niezależnych przedsiębiorców i 130 000 pracowników sprawiają, że Muszkieterowie uznawani są za czołowych graczy wielkiej dystrybucji oraz są największym zrzeszeniem niezależnych przedsiębiorców w Europie.

ap