Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Na czym polega produkcja kontraktowa kosmetyków?

Wszystkie kosmetyki, które mają zastosowanie, polegające na kontakcie z zewnętrznymi częściami ciała, ale też błoną śluzową jamy ustnej czy też z zębami, muszą być wykonywane zgodnie z zachowaniem ścisłych regulacji prawnych.

Takie ograniczenia mają spowodować, że powstałe preparaty będą bezpieczne i skuteczne. Produkcja kontraktowa kosmetyków to rozwiązanie problemów wielu firm i gwarancja spełnienia wszystkich wymagań prawnych i jakościowych. Już teraz dowiedz się, na czym ona polega i dla kogo produkcja kosmetyków na zlecenie jest wartym rozważenia wyborem.

Czym jest produkcja kontraktowa? Kosmetyki na zlecenie

Firma, która dopiero rozpoczyna swoją działalność, może mieć problem ze zgromadzeniem odpowiednich sprzętów, spełniających wszystkie wymagania prawne, a także z zatrudnieniem doświadczonych pracowników do obsługi specjalistycznych urządzeń.

Dlatego też coraz popularniejsza staje się produkcja kosmetyków na zlecenie. Usługa polega na zleceniu zewnętrznej firmie produkcji kosmetyków. Obecnie możliwe jest zlecenie wykonania preparatu kosmetycznego od samego początku, czyli już od fazy analizy rynkowej czy też od przygotowania formuły, aż po wszystkie kolejne etapy, podczas których powstają kosmetyki.

Produkcja kontraktowa powinna wiązać się także z przygotowaniem szczegółowej dokumentacji systemowej, poruszającej takie aspekty, jak skład kosmetyków, wyniki badań fizykochemicznych, a także mikrobiologicznych oraz wszystkich innych, jakie są wymagane przez prawo, aby możliwe było wypuszczenie na rynek nowego produktu.

Niewątpliwie bardzo ważna jest również kontrola tego, jakie materiały zostały wykorzystane podczas przygotowania preparatu.

Po tym, jak zdecydujesz się na produkcję kosmetyków poprzez zlecanie jej zewnętrznej firmie, należy zwrócić uwagę również na takie kwestie, jak:

• współpracę firmy z instytucjami naukowymi,
  • oferowanie komercjalizacji nowych produktów,
  • wsparcie na etapie projektowania nowej mieszaniny i formuły,
  • oferowanie krótkiego terminu realizacji zlecenia, by czas wejścia na rynek nie był zbyt odległy,
  • realizacja zleceń zgodna z zasadami GMP,
  • dostęp do nowoczesnego parku maszyn,
  • produkcja kosmetyków respektująca system zarządzania jakością HACCP,
  • przynajmniej kilkunastoletnie doświadczenie w produkcji kosmetyków,
  • możliwość pracy na podstawie receptury opracowanej przez klienta.

Produkcja kontraktowa kosmetyków – kompleksowe wsparcie

Szczególnie nowe i małe firmy, pragnące stworzyć innowacyjną linię kosmetyków, chętnie decydują się na wykorzystanie nowoczesnego zaplecza zewnętrznej firmy. Z jednej strony zyskują w ten sposób pewność, że na każdym etapie zostaną spełnione najważniejsze normy jakości oraz że cały proces będzie zgodny z regulacjami prawnymi. Poza tym to również oszczędność miejsca i finansów, gdyż nie ma konieczności inwestowania we własne maszyny, co stanowi dla wielu firm trudną do przejścia barierę.

Bardzo ważne są jeszcze dwie kwestie. Po pierwsze zlecający wykonanie kosmetyku ma pełne prawo do receptury, co powinno zostać dodatkowo potwierdzone odpowiednimi dokumentami. Drugą kwestią, którą również warto poruszyć, jest fakt, że produkcja kontraktowa kosmetyków sprawia, że wykonane zewnętrznie produkty wychodzą na rynek pod Twoją marką.

Jakie rodzaje produkty może zapewnić produkcja kontraktowa?

Kosmetyki tworzone zewnętrznie mogą mieć szerokie zastosowanie – od preparatów do mycia zębów, twarzy, aż po pielęgnację całego ciała. Zgodnie z obecnymi trendami największą popularnością cieszą się kremy przeciwzmarszczkowe, produkty do pielęgnacji włosów, płyny do ust, a często też preparaty powstrzymujące objawy lub przyczyny chorób skóry.

Duże znaczenie zaczęła odgrywać nie tylko marka czy zapewnienia producentów, ale też przede wszystkim naturalny skład kosmetyków. Dlatego też podczas produkcji bardzo ważne staje się dostosowanie receptury do oczekiwań potencjalnych klientów.

slawek