Gospodarka » Bezpieczeństwo

Naciągaczy wyłudzają pieniądze na niepotrzebne szkolenia!

Uwaga przedsiębiorcy! Jeśli dzwoni do was firma oferująca szkolenie niby obowiązkowe – poinformujce się czy naprawde musicie brać udział zanim się zgodzicie.

Tym razem oszuści nie wybrali sobie emerytów i rencistów jako ofiary ale przedsiębiorców. Skargi na temat róznych firm się piętrzą na stronie Tellows. (http://blog.tellows.pl/2012/09/naciagacze-wyludzaja-pieniadze-na-niepotrzebne-szkolenia/ ) Numery tych firm byli wyszukiwany aż 172 razy w tym tygodniu i dostali Tellows Score 7 (1 oznacza wiarygodny numer, 10 grożny).

Użytkowniczy piszą że osoba dzwoniącza chciała naciągnąć na obowiązkowe szkolenie lub ze żądała za parę papierków które można znaleźć w internecie grubej kasy. Nic dziwnego że w dalszym ciągu podnieconi przedsięborczy pisali „trzeba uważać!!!" albo „Opierdzielić i odłożyć słuchawkę!!!"

Rozmowy się nie konczyły na tym że miła pani oferują szkolenie. Naginałą prawde żeby sprzedać szkolenie w cenie 350zł, nie patrząć czy to szkolenie naprawde obowiązuje osobe do której dzwonią. Na przykład firmy jednoosobowe nie obowiązują szkoleń typu BHP, przeciw pożarowe, pierwszą pomoc przedmedyczną oraz ocenę ryzyka zawodowego.

Doświadczenia użytkowników Tellows potwierdzają nieetyczne podejscie takich firm: „Wciśkają ludziom że są nowe przepisy i że trzeba wziąc udział w szkoleniach. podobno nawet firmy jednoosobowe muszą je mieć. Chceli mi przysłać kuriera z tymi dokumentami za które miałbym zaraz zapłacic. straszą i nie dadzą pomyśleć ani się poinformować. oszustwo!"

Oczywiście nie każda firma szkoleniowa jest zła i próbuje wyłudzyć pieniądze. Na stronie Tellows jest również przykład pracującej w uczciwej firmie: „Jestem zatrudniona w takiej firmie która oferuje szkolenia w formie samokształcenia. Do moich obowiązków należy między innymi dzwonienie po właścicielach firm z propozycją na szkolenia. Jeżeli właściciel mi mówi że jest firmą jednoosobową i że nie ma zamiaru zatrudniać pracowników, informuję że nie jest obowiązany do szkolenia i dziękuję za rozmowe. Jak w każdym biznesie są czarne owce którzy próbują wciśnąć kit i wyłudzić pieniądze, ale to nie wszyscy!"

Jeżeli nie wiemy czy to szkolenie jest obowiązkiem dla nas ale jesteśmy zainteresowani ofertą, poprośmy o ponowny telefon za pare dni. Wtedy mamy czas się poinformować i ocenić czy ta oferta jest najtanszą i czy forma szkolenia nam dogadza (metodą samokształcenia czy intensywny kurs). Informacje o potrzebie szkolenia najłatwiej uzyskać przez telefon w każdej Państwowej Inspekcji Pracy.

Więcej informacji:

Tellows UG
Christian Anton
Eschenring 6
04282 Bennewitz

Tel: +49 - 1578 - 4918966
Fax: +49-355-28925-887006
E-Mail: presse MAŁPA tellows.de

Społeczność Tellows pozwala użytkownikom komentować i oczeniać numery telefoniczne m.i. na stronach www.tellows.de, www.tellows.com, www.tellows.co.uk, www.tellows.fr, www.tellows.es i www.tellows.it. W ten sposób tellows ostrzega ludzi na całym świecie przed oszustwem telefonicznym. Rejestr handlowy: Amtsgericht Leipzig HRB 26291, Kierownik: Stefan Rick

Tellows