Firma » Biznes

Nadaj swemu życiu barw – Tikkurila inspiruje już od 150 lat!

Firma Tikkurila w tym roku świętuje 150-lecie swego istnienia. Oficjalna rocznica przypada 14 sierpnia. To właśnie tego dnia, w 1862 roku, w fińskim mieście Tikkurila Anders Lorentz Munsterhjelm założył małą wytłaczarnię oleju, która dała początek firmie Tikkurila.

Motywem przewodnim jubileuszowej atmosfery jest hasło „Kolorowe inspiracje od 1862 roku”. Przygotowano okolicznościowe godło, które zdobi wszystkie rocznicowe materiały. Zamieszczone jest ono także na wieczkach opakowań najpopularniejszych w Polsce linii produktowych: Optiva, Finngard i Everal.

W 150-letniej historii swego istnienia Tikkurila przeszła wielką ewolucję. Pierwszym produktem Tikkurila wykorzystywanym do malowania był produkowany w wytłaczarni nieprzetworzony olej. Dziś Tikkurila odpowiada na potrzeby zarówno klientów indywidualnych, jak i odbiorców profesjonalnych, oferując im najwyższej jakości rozwiązania w zakresie dekoracji i ochrony różnych rodzajów powierzchni, proste w stosowaniu i przyjazne dla środowiska naturalnego.

Wyjątkowym atutem oferty Tikkurila jest ogromny wybór kolorów. Świadomość, iż wprowadzanie do otoczenia pięknych, idealnie dopasowanych odcieni ma znaczenie dla jakości naszego życia – od lat oddziałuje na kierunek rozwoju firmy. Na przełomie lat 50. i 60. Tikkurila opracowała rozszerzone karty kolorów, a wraz z tym innowacyjną usługę – doradztwo w doborze barw. Prawdziwą rewolucję kolorystyczną przyniosło wdrożenie w 1970 roku pierwszego systemu barwienia Monicolor. Wcześniej farby produkowane były w gotowych odcieniach. Od tej pory wybór koloru należy do klienta, a farby barwione są na miejscu, w punkcie sprzedaży. Pierwsze kolekcje składały się z 360 kolorów, dziś liczba odcieni sięga prawie 10 tysięcy. Tak szeroki wybór stwarza niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne i inspiruje do tworzenia stylowych, wypełnionych pięknymi barwami wnętrz.

Więcej informacji na temat jubileuszu i historii firmy znaleźć można na stronie http://tikkurilagroup.com/countries/poland/o_firmie/.

milkas