Technologie » Internet

Najciekawsze projekty internetowe uhonorowano Aulerami

Gastronauci.pl, Nozbe.com i GoldenLine.pl to polskie przedsięwzięcia internetowe, które zostały uhonorowane nagrodami Auler. Statuetki wręczono przy okazji jubileuszowego spotkania Aula Polska, inicjatywy non-profit wspierającej przedsiębiorczość internetową.

26 maja w sali NewConnect w budynku Giełdy Papierów Wartościowych odbyło sie jubileuszowe spotkanie inicjatywy Aula Polska.

Dwuletnia działalność Auli to m.in. ponad 40 cyklicznych spotkań, 140 wystąpień prelegentów dla audytorium 2.500 osób oraz... Aulery, czyli statuetki, wręczane właścicielom wyjątkowych polskich przedsięwzięć internetowych.

Aulery to statuetki przyznawane polskim projektom, które są urzeczywistnieniem przedsiębiorczości promowanej przez inicjatywę Aula Polska.

W centrum naszej uwagi są ludzie, którzy jeszcze niedawno mieli jedynie wizję, a dziś zarządzają projektami, które są rentowne, wypełniają swoją niszę i przyciągają wciąż nowych użytkowników. Aulery mogły zdobyć te osoby, które zechciały podzielić się swoimi doświadczeniami na naszych poprzednich spotkaniach" - podsumował ideę Aulerów Igor Dzierżanowski, współorganizator Auli.

Organizatorzy Aula Polska analizowali nowe polskie projekty prezentowane na spotkaniach w ciągu ostatnich dwóch lat i postanowili wyróżnić trzy przedsięwzięcia: internetowy przewodnik kulinarny gastronauci.pl, narzędzie wspomagające zarządzanie czasem i projektami nozbe.com oraz serwis społecznościowy Goldenline.pl.

Nozbe.com jest autorskim projektem Michała Śliwińskiego, który, po lekturze bestsellerowej książki Davida Allena poświęconej zarządzaniu czasem „Getting Things Done", postanowił zaprojektować dla siebie narzędzie do organizacji czasu pracy.

Spodobała mi się metodologia zarządzania czasem i projektami promowana przez Allena. Po godzinach projektowałem narzędzie, które odzwierciedlałoby ją na poziomie przeglądarki internetowej. Dziś dzięki nozbe.com nie musze pamiętać, co dokładnie mam do zrobienia - przypomina mi o tym system" - powiedział Michał Śliwiński.

Projekt nozbe.com ruszył na początku 2007 r. Dzięki przychylnym publikacjom środowisk zajmujących się zarządzaniu projektami serwis szybko zdobył uznanie w Stanach Zjednoczonych. Obecnie korzystają z niego liczne firmy, których działalność opiera się na prowadzeniu projektów, a system jest dostępny nie tylko przez WWW, ale także przez urządzenia mobilne, między innymi iPhone'a.

Projekt Gastronauci.pl to bardzo ciekawy przykład dostrzeżenia i pomyślnego wypełnienia niszy rynkowej.

Zajmowałam się pisaniem tekstów o tematyce kulinarnej. Od początku widziałam brak miejsca w Internecie, które w sposób przyjazny prezentowałoby informacje o rynku gastronomicznym. Pomyślałam o portalu, w którym użytkownicy mogliby się dzielić swoimi opiniami, a restauratorzy prezentować swoje lokale. Pomysł wypalił. Serwis się rozwija, ma 200 tys. użytkowników i notuje milion odsłon miesięcznie. A co najważniejsze - zarabia na siebie. Mam liczne dowody tego, że serwis Gastronauci.pl stał się w tym środowisku medium opiniotwórczym" - powiedziała Ola Lazar.

Trzeci z laureatów Aulera, serwis Goldenline.pl, ogłosił właśnie, że liczba jego użytkowników przekroczyła pół miliona, a zespół czuwający nad przedsięwzięciem liczy już ponad 40 osób.

Aula Polska to inicjatywa non-profit, której celem jest promowanie przedsiębiorczości w zakresie projektów internetowych. Aula organizuje cykliczne spotkania, które odbywają się co najmniej raz w miesiącu. Dotychczas - na przestrzeni dwóch lat - było ich ponad 40, na których gościło 150 prelegentów i 2.500 słuchaczy. Tegoroczne Aulery zostały ufundowane przez Krajowy Fundusz Kapitałowy.

Aula Polska działa w ramach programu Digital Culture Europejskiej Fundacji Kultury Miejskiej pod patronatem Europejskiego Roku Kreatywności i Innowacji 2009. Mecenasem jubileuszowej Auli był lider niestandardowych rozwiązań reklamowych - CAM Media SA, a Partnerami wspierającymi zostali Krajowy Fundusz Kapitałowy oraz NewConnect.

ap