Gospodarka » Żywność
Najlepsza dieta dla mężczyzny
Zobacz więcej zdjęć » |
Wysokokaloryczna dieta, mała ilość posiłków w ciągu dnia i obfita kolacja wieczorem to typowe zwyczaje zapracowanych mężczyzn. Jak za pomocą diety ograniczyć problemy zdrowotne z tym związane radzi specjalista ds. żywienia,dietetyk i ekspert marki Zagrodowy − Halszka Sokołow.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dbanie o sylwetkę opiera się przede wszystkim na świadomym odżywianiu i takim komponowaniem posiłków, aby zachować równowagę pomiędzy ich kalorycznością, a wydatkami energetycznymi wynikającymi ze stylu życia. Czasem wystarczą małe,ale systematyczne zmiany. Przykładowo, rezygnując z 1 szklanki słodkiego napoju gazowanego i ograniczając spożycie zaledwie o 100 kcal dziennie,w ciągu roku możemy osiągnąć spadek masy ciała o ponad 5 kg! Ograniczenie kalorii nie musi zatem, a wręcz nie powinno polegać na stosowaniu restrykcyjnych diet.
Warto włączyć do menu produkty białkowe o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak drób−Kurczak Zagrodowy z Podlasia, indyk oraz ryby, twaróg, jajka i nasiona roślin strączkowych. W ciągu dnia lepiej jest wybierać produkty o niewielkim stopniu przetworzenia, a wieczorem ograniczyć spożycie produktów węglowodanowych. Lekka kolacja może składać się np. z podduszonego w pomidorach mięsa z kurczaka z różyczkami brokułów i niewielkiej porcji kaszy jaglanej.
Panowie dbający o zdrowie powinni przekonać się do warzyw i owoców, choć spożycie tych drugich powinno być kontrolowane. O tej porze roku warto sięgnąć po sałatę, rzodkiewki, szczypior, świeże ogórki, pomidory, kalafior, szparagi, a także jabłka i cytrusy.Należy zadbać także o odpowiednią ilość tłuszczu w diecie, z którego, co warto podkreślić, nie można rezygnować całkowicie nawet w czasie odchudzania. Źródłem korzystnych dla zdrowia rodzajów tłuszczu są m.in. nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, różnego rodzaju orzechy oraz oliwa z oliwek czy olej lniany.
W dobrze zbilansowanej diecie dbającego o zdrowie mężczyzny nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje i pobudza pracę przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika są mało przetworzone produkty zbożowe, np. ciemny chleb na zakwasie, a także warzywa i różnego rodzaju nasiona roślin strączkowych. Nie należy zapominać także o płynach i właściwym nawodnieniu organizmu.
Odpowiedni sposób odżywiania pomaga także walczyć z częstym u mężczyzn nadciśnieniem. Ciśnienie krwi obniży się już po zmniejszeniu masy ciała o 5-10%. Nadciśnieniowcy powinni uważać na sód, który występuje nie tylko w soli kuchennej, ale także w wędlinach, pieczywie, konserwach, chipsach czy zupkach w proszku, a także ograniczyć spożycie alkoholu. W diecie obniżającej ciśnienie nie może natomiast zabraknąć potasu, którego dostarczą nam warzywa i owoce. Produkty bogate w tłuszcze zwierzęce, takie jak wieprzowina, szynka, kiełbasy, boczek, warto zastąpić produktami o niewielkiej ilości tłuszczu np. drobiowymi−Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, indykiem, rybami czy nasionami roślin strączkowych.
Komponując dietę, warto przyglądać się swojemu organizmowi i dopasowywać zalecenia indywidualnie, mając na uwadze jego reakcje. Mężczyźni powinni pamiętać, że w normalizacji masy ciała, ciśnienia tętniczego czy w poprawie pracy przewodu pokarmowego ogromną rolę odrywa aktywność fizyczna. Bez niej trudno mówić o zdrowym stylu życia.
Polecany przez dietetyka Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Naturalny sposób karmienia wyklucza stosowanie pasz genetycznie zmodyfikowanych. Dłuższy chów i specjalny sposób karmienia powodują, że Zagrodowy jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie osobom dbającym o zdrową dietę.
Halszka Sokołow (d. Gędek) – dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne w zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych. Więcej porad dietetyka na stronie www.zagrodowy.pl/nasz-ekspert/.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)