Gospodarka » Żywność
Najlepsze, zdrowe dodatki do obiadu i nie tylko
Zobacz więcej zdjęć » |
W związku z tym nasze posiłki powinny być bogate nie tylko w węglowodany dające energię i białka budujące nasz organizm. Do prawidłowego przebiegu procesów życiowych potrzebne są także tłuszcze oraz witaminy i minerały. Najlepszym źródłem tych wszystkich składników jest zbilansowana dieta.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W jakiej postaci spożywać warzywa?
Zapewne większość czytelników zdaje sobie sprawę, że najlepsze warzywa to te nieprzetworzone. Oczywiście niektóre trzeba spożywać w formie ugotowanej lub usmażonej, np. ziemniaki. Jednak większość warzyw można jeść na surowo, co więcej jest to nawet wskazane przez lekarzy i dietetyków. Nieprzetworzone warzywa zawierają więcej substancji odżywczych niż ich przetworzone odpowiedniki. Jest to doskonały pretekst, aby spożywać je w formie surówek i sałatek. Wówczas warzywa smakują znacznie lepiej i dodatkowo można połączyć je ze sobą. Z kolei dressingi z dodatkiem oliwy pomagają przyswajać witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
Kiedy można podać surówkę i sałatkę?
Jak już wspomniano, surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Można ją podawać z mięsem, rybami i innymi potrawami. Oczywiście nie wyklucza to także jedzenia surówek podczas innych posiłków. Jeżeli chodzi o sałatki, wybór także jest bardzo duży. Sprawdzą się one jako lunch do pudełka. Mogą być one rozwiązaniem zarówno na domowy obiad, jak i kolację. Sałatki są idealne na imprezy. Gospodarze mogą je przygotować wcześniej, co jest niemożliwe w przypadku dań gorących. Z kolei goście mogą je przyrządzić i zabrać ze sobą, aby pojawić się na imprezie z prezentem dla gospodarzy w formie sałatki. Tego typu potrawy są chętnie stawiane także na świątecznych stołach i podczas innych uroczystości rodzinnych jako przekąski. Z pewnością warto zapoznać się z przepisami na surówki i sałatki, bo mogą się one przydać podczas wielu okazji.
Gdzie szukać przepisu na surówki i sałatki?
Przepisy na surówki i sałatki często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Często też znajomi wymieniają się między sobą przepisami. Receptur można szukać także w książkach kucharskich, ale jest to pracochłonne i wymaga czasu. Miejscem, gdzie można znaleźć najwięcej przepisów, z całą pewnością jest internet. Strony kulinarne, np. https://kulinarneprzeboje.pl/ oferują wiele przepisów, które pozwolą przyrządzić smaczne i zdrowe dodatki do dań. Obok przepisów i wskazówek jak przyrządzić surówki i sałatki, znajdują się tam także piękne fotografie, które pozwalają wyobrazić sobie daną potrawę oraz niejednokrotnie przyprawiają o burczenie brzucha.
Najlepsze przykłady surówek
Surówki i sałatki idealne do dań można przyrządzić bardzo szybko. Dobrym dodatkiem jest mizeria z ogórków, która wymaga tylko kilku składników, a jest bardzo smaczna i pasuje praktycznie do każdego dania. Innym tradycyjnym rozwiązaniem jest także surówka z białej kapusty, którą można zrobić, używając różnych składników i przypraw. Jej świeży smak będzie idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Inną opcją, która będzie doskonale pasować do obiadów, jest sałatka z ogórków lub sałatka z pora. Ta pierwsza może być alternatywą dla mizerii. W przypadku tej drugiej można liczyć na intensywny i odrobinę pikantny smak, który będzie pasował do łagodnych mięs.
Sałatkowe wariacje
Sałatka na imprezę? Nie ma nic lepszego. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Przyrządzając wspomniane sałatki na imprezę lepiej zdecydować się na te, które są bardziej pożywne. W związku z tym dobre będą wszystkie te, których składnikiem są mięso lub sery. Dzięki temu będą one nie tylko smaczne, ale i sycące. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli nie przygotowuje się innych dań mięsnych i dań gorących. Zastanawiając się nad wyborem dań na imprezę, dobrze wybrać sałatki. Przepisów można poszukać w internecie lub stworzyć własną wersję popularnych sałatek.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)