Technologie » Komputery

Najlepszy gwiazdkowy prezent! Co ty o tym sądzisz Watsonie?

Przed nami Mikołajki i gorący czas świątecznych zakupów. Według ekspertów, przeciętna polska rodzina wyda na świąteczne przygotowania około 1000 zł. W poszukiwaniu upominków, coraz więcej osób korzysta z sieci społecznościowych oraz serwisów zakupowych, by sprawdzić opinie o produktach.

Według danych IBM, po ostatnim piątku w USA (słynny Black Friday) średnia wartość zakupów online wyniosła 128,84 dolara zaś 36,16 proc. wszystkich transakcji online przeprowadzono przy pomocy urządzeń mobilnych, co oznacza prawie 30 procentowy wzrost w stosunku do zeszłego roku. Aby ułatwić klientom wybór właściwego prezentu, IBM przygotował aplikację Watson Trend Appgoo

Aplikacja wykorzystuje możliwości kognitywne superkomputera IBM Watson i analizuje nie tylko listy najlepiej sprzedających się produktów, ale również ponad 10 000 innych internetowych źródeł – wpisów na mediach społecznościowych, forach opinii, komentarzy w serwisach zakupowych. W odróżnieniu od innych zestawień najpopularniejszych produktów, IBM Trend App na bieżąco analizuje dane i przewiduje, czy popularność danego produktu będzie rosnąć czy spadać, a także dostarcza kontekst – dlaczego niektóre produkty i marki zyskują (lub tracą) w oczach klientów. Aplikacja dostarcza codzienną porcję danych o 100 topowych produktach z trzech najczęściej wybieranych przez konsumentów kategorii – elektroniki, zabawek i fitness.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.magazynit.pl/mobile/najlepszy-gwiazdkowy-prezent-co-ty-o-tym-sadzisz-watsonie.html

openmediagroup