Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Najmłodsi ekolodzy z Siemianowic jadą na wycieczkę!

4 ton makulatury – takim mistrzowskim wynikiem zbiórki mogą poszczycić się dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Siemianowicach Śląskich. Wszystko w ramach akcji prowadzonej od września przez spółki z grupy Veolia Usługi dla Środowiska, która jest częścią ekologicznego projektu LAS dla NAS.

W ekologicznej zbiórce wzięła udział niemal setka śląskich placówek oświatowych. Najbardziej zaangażowane szkoły i przedszkola zostały uroczyście nagrodzone podczas sobotniego Pikniku Ekologicznego w Siemianowicach Śląskich.

Projekt LAS dla NAS zakłada ochronę lasów, ich tworzenie i pielęgnację na terenie całego kraju przy współudziale lokalnych samorządów i instytucji, którym na sercu leży stan środowiska naturalnego. Spółki z grupy Veolia Usługi dla Środowiska działające na Śląsku - SULO Recykling i SULO Organizacja Odzysku we wrześniu ub. r. zaproponowały szkołom i przedszkolom udział w zbiórce makulatury.

- Nie spodziewaliśmy się aż takiego entuzjastycznego odzewu! - mówi Magdalena Cendal z siemianowickiego SULO Recykling, koordynatorka akcji. - Do akcji włączyła się prawie setka szkół i przedszkoli z terenu całego Śląska, m.in. Siemianowic Śląskich, Katowic, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Piekar, Rudy Śląskiej, Bytomia, Czeladzi, Gliwic, Chorzowa, Zabrza, Mysłowic, Będzina...

Dzięki młodym ekologom zebrano 145 ton makulatury! W sobotę placówki najbardziej zaangażowane w zbiórkę zostały nagrodzone. Dla najlepszej, którą okazała się SP nr 3 z Siemianowic Śląskich, Veolia Usługi dla Środowiska wraz z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Katowicach ufundowała zaplanowaną na 10 czerwca wycieczkę autokarową do ośrodka Izby Edukacji Leśnej w Nadleśnictwie Siewierz, dla kolejnych dziesięciu - bony na drzewa od Nadleśnictwa Katowice. Uroczyste zakończenie tegorocznej akcji wraz z wręczeniem nagród nastąpiło podczas Pikniku Ekologicznego zorganizowanego w sobotę przez siemianowicki magistrat.

- Bardzo się cieszę, że nasze dzieci zostały nagrodzone za akcję, w którą włożyły tyle serca - przyznaje Bogusław Zgoda, nauczyciel w SP nr 3 z Siemianowic Śląskich. - Przedsięwzięcie cieszyło się niezwykłym powodzeniem przez cały rok szkolny, dlatego od początku musieliśmy zadbać o dobrą organizację. W każdy czwartek rano nasi uczniowie, a często także ich rodzice przynosili do szkoły surowce wtórne, m.in. makulaturę. Wszystko skrupulatnie ważyliśmy, zapisywaliśmy, a na koniec sumowaliśmy wyniki i ogłaszaliśmy je na szkolnej stronie internetowej. To były naprawdę porządne lekcje ekologii i odpowiedzialności.
Podczas sobotniej uroczystości podsumowującej akcję ogłoszono kolejną, przyszłoroczną edycję zbiórki makulatury. - Razem z młodymi ekologami możemy zdziałać naprawdę wiele dla środowiska - mówi Iwona Krzyżowska, dyrektor ds. komunikacji VUdŚ. - Dowiodła tego nie tylko tegoroczna akcja na Śląsku, ale też szereg innych, inicjowanych przez nas w przeszłości. Wśród nich sadzenie drzew i krzewów przy współpracy szkół i przedszkoli.

Spółki i oddziały z grupy VUdŚ, zlokalizowane w 22 miejscowościach Polski, w ciągu ostatnich lat posadziły już 3342 drzewa i 5494 krzewy. 350 z nich to sadzonki ligustra okrągłolistnego, które od kwietnia rośną pod siedzibą I LO w Jaworznie. Akcji sadzenia towarzyszył oryginalny ekologiczny happening zorganizowany przez uczniów na ulicach miasta - wszystko w ramach projektu LAS dla NAS.

Ogólnopolski projekt LAS dla NAS postanowiły wesprzeć patronatami:
Urząd Miasta Siemianowice Śląskie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach, Redakcja Ekopartnera.
Więcej informacji: www.lasdlanas.pl.

Placówki nagrodzone bonami na drzewa od Nadleśnictwa Katowice:
SP nr 3 z Czeladzi, SP nr 3 z Siemianowic Śląskich, SP nr 29 z Chorzowa, SP nr 39 z Sosnowca, SP nr 5 z Zabrza, Miejskie Przedszkola nr 5, 74 i 95  z Katowic, Miejskie Przedszkola nr 40 i 58 z Bytomia.

ap