Firma » Finanse

Najnowsza historia złota - część IX

Jedną z form występowania złota są samorodki, czyli grudki lub bryły, stanowiące zazwyczaj stopy ze srebrem lub miedzią. Metale te powstawały razem ze złotem w procesie syntezy termojądrowej we wnętrzu pradawnej gwiazdy.

Największy samorodek znaleziono w Australii w 1869 r. Ważył on 78,38 kg i zawierał 71 kg czystego złota. Inny samorodek, o masie 27,21 kg znaleziono w 1980 r. również w Australii, tym razem przy pomocy detektora metali. Znajdował się zaledwie 15 cm pod powierzchnią ziemi. Sprzedany za jeden milion dolarów.

Dziś przyjrzymy się rynkowi złota w latach 1993-1994, kiedy tworzył się nowy układ polityczny i ekonomiczny na świecie.
Rozpada się Czechosłowacja. Stany Zjednoczone i Rosja podpisują układ rozbrojeniowy SALT II. W Białym Domu  zasiada nowy prezydent. Rosną napięcia w Jugosławii, ONZ wprowadza restrykcje gospodarcze. W życie wchodzi porozumienie NAFTA, co spotyka się z protestami społecznymi w Meksyku. Rada Bezpieczeństwa ONZ podejmuje decyzję o przedłużeniu sankcji nałożonych na Irak. Wchodzi w życie układ z Maastricht - powstaje Unia Europejska.

Niniejsze opracowanie zostało sporządzone na podstawie danych z World Gold Council, Stooq.com, US Bureau of the Census.

Lata 1993 - 1994

Rok 1993 - średnioroczna cena złota 360 USD/oz

W Białym Domu na fotelu prezydenckim zasiada Bill Clinton. W lutym ma miejsce krwawy zamach bombowy na World Trade Center w Nowym Jorku. Cena złota nie reaguje na te wydarzenia.
W marcu w Ameryce Północnej i Europie uaktywnił się popyt inwestycyjny na złoto, co powoduje wzrost jego ceny, która w sierpniu dochodzi do 410 dolarów. Rosnąca cena złota to również efekt braku wyprzedaży oficjalnych rezerw banków centralnych oraz zawierania transakcji zabezpieczających przez producentów (producer hedging).
W odpowiedzi na rosnące ceny spada popyt ze strony przemysłu jubilerskiego oraz wolumen zakupów złotych sztabek.
Jak się okaże, będzie to piąty już z rzędu rok, kiedy banki centralne są sprzedającymi netto.
Tymczasem kończą się sankcje gospodarcze nałożone na RPA. Kraj ten będzie sprzedawać złoto na rynkach światowych. Należy dodać, że RPA jest w dalszym ciągu  światowym liderem  w produkcji złota, z udziałem na poziomie 25 proc.
W sierpniu rząd chiński wprowadza program, którego celem jest schłodzenie gospodarki, w wyniku czego spada popyt na złoto płynący z tego kraju. Cena złota zniżkowała w ciągu półtora miesiąca do 346 dolarów. W połowie września trend się zmienia na wzrostowy, co jest efektem m.in. zawierania transakcji terminowych przez Chiny, które zamierzają ustalić kursy wymiany juana w styczniu następnego roku. Cena złota na koniec roku wynosi 390 dolarów.

Rok 1994 - średnioroczna cena złota 384 USD/oz

Zmniejszyły się znacząco wyprzedaże złota dokonywane przez banki centralne.
Jednocześnie po raz pierwszy od 1970 r. spadła produkcja złota - o 20 ton w ciągu roku. Zwiększyła się jednocześnie podaż złota pochodzącego ze skupu złomu, głównie na Bliskim Wschodzie, co było skutkiem problemów gospodarczych i zubożenia tamtejszych społeczeństw.
W styczniu problemy polityczne w Korei powodują spadki na giełdach azjatyckich i zaktywizowanie się spekulantów. W kwietniu w związku ze zbliżającymi się wyborami  w Afryce Południowej ożywia się lokalny rynek inwestycyjny. We wrześniu cena złota osiąga roczne maksimum, co jest wywołane obawami o złe wyniki bilansu handlowego Stanów Zjednoczonych i w konsekwencji możliwość osłabienia dolara.
W listopadzie szósty już raz Fed podnosi stopy procentowe, co będzie implikować przyszłe spadki ceny złota. W efekcie rok zamyka się przy cenie złota na poziomie 383 dolarów, tj. 10 dolarów niżej, niż na początku roku.

Jan Mazurek

Główny Analityk