Technologie » Komputery

Najnowsza wersja Oracle SQL Developer zwiększa produktywność programistów bazy danych Oracle

Aby maksymalnie zwiększyć produktywność programistów i uprościć pracę z bazą danych Oracle, firma Oracle poinformowała o wprowadzeniu do oferty rozwiązania Oracle SQL Developer Release 2.1, najnowszej wersji popularnego, darmowego narzędzia do programowania, zarządzania i migracji bazy danych.

W bezpłatnym, kompleksowym narzędziu Oracle SQL Developer Release 2.1 wprowadzono dwie nowe, kluczowe możliwości: funkcję do testowania kodu PL/SQL Unit Testing oraz przeglądarkę Data Modeler Viewer.

Ponadto oprogramowanie to wzbogacono o szereg rozszerzeń, praktycznie w każdym obszarze jego działania. Nowe funkcje i rozszerzenia wprowadzone w narzędziu Oracle SQL Developer Release 2.1 stanowią odpowiedź na wnioski i opinie społeczności programistów korzystających z oprogramowania Oracle SQL Developer, która aktywnie uczestniczy w definiowaniu nowych funkcji poprzez udział w forum dyskusyjnym na portalu Oracle Technology Network (OTN).

·         Narzędzie Oracle SQL Developer Release 2.1 można już pobrać z serwisu Oracle Technology Network (OTN). Najnowsza wersja upraszcza testowanie i migrację bazy danych

·         W narzędziu Oracle SQL Developer Release 2.1 wprowadzono środowisko do testowania, które umożliwia programistom tworzenie i współużytkowanie testów pojedynczych i pakietów testów; można je uruchamiać w trybie wsadowym oraz z poziomu wiersza poleceń dla różnych baz danych.

·         Najnowsza wersja narzędzia Oracle SQL Developer została również wyposażona w funkcję Data Modeler Viewer, która umożliwia programistom, oraz architektom struktur danych wykorzystywanie tego narzędzia do otwierania i przeglądania modeli danych zbudowanych za pomocą autonomicznego modułu Oracle SQL Developer Data Modeler. Umożliwia także graficzne przeglądanie obiektów schematu poprzez przeciąganie tabel do diagramu modelu.

·         Narzędzie Oracle SQL Developer Release 2.1 - obok wspieranych już w poprzednich wersjach baz danych Sybase ASE Release 12 i 15, Microsoft SQL Server 2000 i 2005 oraz Microsoft Access, zapewnia teraz także obsługę baz Teradata w wersji 12 oraz IBM DB2 UDB na platformie Linux, UNIX i Windows.

Najnowsza wersja narzędzia oferuje również następujące funkcje:

·         nowa możliwość realizacji zadań w tle, dzięki której użytkownicy mogą wykonywać wymagające wiele czasu zadania w technologii SQL podczas realizacji innych zadań;·         rozszerzona technologia sieci grid, oferująca użytkownikom większe możliwości kontroli nad danymi, w tym możliwości dynamicznego wyszukiwania, filtrowania i wyróżniania.

Narzędzie Oracle SQL Developer jest dostępne dla wszystkich edycji bazy danych Oracle Database 11g i działa na platformie Windows, Linux oraz Mac OS X. Może również współpracować z Oracle Database 10g i Oracle9i Database Release 2.

Informacje dodatkowe

·            Oracle SQL Developer

·            Oracle SQL Developer Release 2.1 – opis techniczny

·            Oracle SQL Developer Release 2.1 – artykuł przeglądowy

·            Video: Prezentacja Oracle SQL Developer Release 2.1

·            Demo: PL/SQL Unit Testing

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle