Motoryzacja » Moto Serwis

Największa konsolidacja w Polsce

Początek roku niesie ze sobą wiele niespodzianek, a poza kryzysem, który nas wszystkich pochłania dzieją się też inne ważne rzeczy. Do takich spraw można zaliczyć przełomową integrację w branży motoryzacyjnej, której synergia musi przynieść długo oczekiwane efekty.

Z początkiem roku 2009 doszło do zasadniczej zmiany w strategii rozwoju Stowarzyszenia skupiającego Dystrybutorów części motoryzacyjnych. Wiodący Producenci części przyjęli propozycję SDCM połączenia sił we wspólnym działaniu dla dobra rynku motoryzacyjnego. Od tego też dnia Producenci i Dystrybutorzy mają już wspólną reprezentację.

Pierwszym krokiem wykonanym w kierunku integracji niemal całej branży była zmiana dotychczasowego statutu SDCM uchwalona podczas Walnego Zgromadzenia członków. Umożliwiła ona wstąpienie w szeregi Stowarzyszenia nowych podmiotów takich jak: producenci części jak również różnego rodzaju organizacje działające w interesie tej branży. Dodatkową zmianą w podejściu tej organizacji jest szerokie otwarcie na firmy nieco mniejsze, ale o ugruntowanej pozycji w regionie.

W związku z tym w trybie pilnym zorganizowano spotkanie w gronie Producentów, w celu sprowokowania dyskusji na temat głównych obszarów którymi zajmować będzie się Stowarzyszenie w nowym 2009 roku.

Duża frekwencja potwierdziła fakt, że taka wspólna reprezentacja jest niezbędna dla całego środowiska. Na spotkanie przybyli reprezentanci 30 wiodących firm, liderów światowego rynku w produkcji części motoryzacyjnych. Zgromadzeni dyskutowali głównie na temat problemów z jakimi boryka się obecnie niezależny rynek motoryzacyjny. Szukano też rozwiązań, jakie należy podjąć by zapewnić bezpieczeństwo niezależnego rynku mając na względzie kryzysową sytuację oraz uwzględniając wszystkie szczeble dystrybucji łącznie z ostatecznym ogniwem jakim są warsztaty usługowe.

Już w trakcie spotkania, aż 28 producentów zadeklarowało przystąpienie do Stowarzyszenia dając tym samym poparcie podejmowanych działań i wyraźny sygnał dla pozostałych producentów i dystrybutorów o potrzebie współdziałania w celu budowy właściwych rozwiązań legislacyjnych niezbędnych dla całego niezależnego rynku motoryzacyjnego.

Prezes Stowarzyszenia Alfred Franke nie ukrywał zadowolenia z przebiegu spotkania i podsumowując powiedział: „Dzięki połączeniu sił producentów i dystrybutorów w jednej wspólnej organizacji efektywność działań będzie znacznie większa, a przy dużej liczbie Członków, obciążenia finansowe ulegną zasadniczemu zmniejszeniu co w dobie kryzysu ma szczególnie duże znaczenie, a dodatkowo zaowocuje to pojawieniem się kolejnych nowych firm w gronie SDCM." Kończąc to przełomowe spotkanie podkreślono, że łączne przychody wszystkich Członków SDCM w Polsce to ponad 6 miliardów PLN rocznie. Tak silna reprezentacja z jednej strony zobowiązuje do odpowiedzialnego działania, a z drugiej pozwala wyrażać opinie i wiążące stanowisko w imieniu całego środowiska motoryzacyjnego.

ap