Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Najwyższa jakość dźwięku – stetoskopy 3M™ Littmann®

Gwarancja najwyższej jakości, doskonale właściwości akustyczne oraz unikalna technologia podwójnej membrany - wszystkie te elementy charakteryzują stetoskopy 3MTM Littmann®.

Słuchawki lekarskie 3MTM Littmann® charakteryzują się opatentowaną dwutonową membraną. Delikatny nacisk głowicy pozwala na osłuchiwanie tonów niskich, podczas gdy zwiększenie nacisku głowicy umożliwia osłuchiwanie tonów wysokich.

Dodatkowo posiadają one klasyczną dwustronną głowicę, co umożliwia zmianę funkcji z lejka na membranę. Stetoskopy te cechuje najwyższa jakość, trwałość oraz komfort użytkowania. Wszystkie słuchawki lekarskie posiadają certyfikat europejski CE.

Każdy student medycyny, dokonując wyboru najlepszego dla siebie modelu słuchawek lekarskich, powinien rozważyć cel, do którego będzie ich używał. Tym samym warto określić:

• Przyszłą specjalność (właściwości akustyczne stetoskopu)
  • Wiek potencjalnych pacjentów (budowa i wielkość głowicy).

Słuchawki lekarskie 3MTM Littmann® to:

• Głowica wykonana ze stali nierdzewnej
  • Opatentowana membrana dwutonowa
  • Przyjazna dla pacjenta, „ciepła" obwódka głowicy
  • Wygodne opatentowane samouszczelniające oliwki 3MTM
  • Długi okres gwarancji: 3 lata (model 3MTM Littmann® Classic II S.E.) oraz 5 lat (model 3MTM Littman® Cardiology III).

Stetoskopy klasyczne Littmann®
Wśród słuchawek lekarskich 3MTM Littmann® z grupy klasycznej najbardziej popularny jest model Littmann Classic II S.E. Sprawdza się doskonale w każdej sytuacji. Idealny do codziennego użytkowania przez lekarzy ogólnych, pielęgniarki oraz studentów medycyny.
Stetoskopy 3MTM Littmann® Classic II S.E. posiadają jednokanałowy przewód i charakteryzują się bardzo bogatą kolorystyką. Dostępne są w następujących barwach: czarny, szary, granatowy, błękit karaibski, ciemnozielony, fioletowy, malinowy, burgund, pomarańczowy, jasnobłękitny, zieleń morska, różowy, zieleń sosnowa, błękit oceanu oraz brzoskwiniowy.

W jesiennej promocji dla studentów do każdego stetoskopu Classic II S.E. oraz do wybranych kolorów stetoskopu Cardiology III (czarny, burgund, granatowy, ciemnozielony, śliwkowy, szary, czekoladowy) dołączana jest gratis płyta edukacyjna, która zawiera ćwiczenia praktyczne z odsłuchiwania.

Produkty dostępne są u dystrybutorów 3M (www.novamed.pl, www.farmedica.pl, www.anpico.pl) oraz w dobrych sklepach medycznych.

Historia
Stetoskop jest jednak czymś więcej niż tylko narzędziem - jest on symbolem zawodu lekarza.
Stetoskopy w obecnym rozumieniu tego słowa były w użyciu dopiero począwszy od połowy XIX wieku, pomimo faktu, że pierwszy bardzo prosty w konstrukcji, przyrząd służący do osłuchiwania został skonstruowany przez doktora R.T. Laenneca w 1816 roku. Od tego czasu stetoskopy podlegały różnym przemianom i próbom ulepszenia konstrukcji. Znaczący krok milowy nastąpił w 1961 roku, kiedy to amerykański kardiolog, dr David Littmann, zaprojektował funkcjonalny stetoskop z pojedynczym przewodem. Różnił się on wyglądem, lekkością i właściwościami akustycznymi od ciężkich, nieporęcznych modeli będących dotychczas w użyciu. Z powyższych względów stetoskop doktora Littmanna bardzo szybko stał się jednym z najczęściej używanych modeli. Wysoka jakość i popularność stetoskopów Littmanna zwróciła uwagę firmy 3M, która w 1966 roku dokonała zakupu technologii Littmann. Rozszerzano istniejącą ofertę o modele skonstruowane z myślą o specjalistach - stetoskopy kardiologiczne, pediatryczne i noworodkowe. Popularność Littmannów dalej rosła. Obecna oferta tej marki jest bardzo szeroka.

O 3M

3M będąc uznanym liderem w dziedzinach badania i rozwoju, produkuje tysiące innowacyjnych produktów na potrzeby dziesiątek różnych rynków m.in. bezpieczeństwa i ochrony zdrowa. Kluczową siłą 3M jest zastosowanie więcej niż 40 odmiennych platform technologicznych - często w połączeniu - dzięki którym dostosowuje się do szerokiego zakresu potrzeb klienta. Przy sprzedaży wynoszącej 25 mld USD, 3M zatrudnia 79 000 osób na całym świecie i prowadzi działalność w ponad 60 krajach.
W celu uzyskania dodatkowych informacji, proszę odwiedzić stronę internetową: www.3m.com

O 3M Poland

3M Poland Sp. z o.o. jest filią koncernu Minnesota Mining and Manufacturing i została założona w Polsce w 1991 roku. Centrala mieści się w Kajetanach k/Warszawy, a biura regionalne w Gdańsku, Katowicach i Wrocławiu. 3M Poland ma zakłady produkcji medycznej i przemysłowej we Wrocławiu, Skomielnej i Janinowie. 3M Poland posiada w swojej ofercie ponad 10 000 produktów.

Poradnik zdrowia