Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem
Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm):
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
• 2 szklanki wody Mama i ja
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki orkiszowej
• 1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
• 2–3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
• 1/2–1 łyżka kurkumy
• 2 łyżki oleju
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/3 łyżeczki pieprzu
Składniki na nadzienie:
• 500 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku
• ok. 300 g łososia surowego
• 2 serki wiejskie (zwykłe lub bez laktozy)
• 2 średnie pomidory lub pomidory pokrojone w puszce
• 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
• 1 średnia czerwona cebula
• 2–3 duże ząbki czosnku
• kiełki (opcjonalnie)
• sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ciasto na naleśniki - zaczynamy od połączenia wody z jajkiem (lub siemieniem) i olejem. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut.
2. Nadzienie - cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem.
3. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, to wraz z nim dolewamy łyżkę wody. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu podduszamy zawartość przez ok. 5 minut.
4. Dodajemy pokrojone pomidory oraz serki wiejskie. Całość dusimy bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości.
5. Łososia gotujemy na parze. Tak przygotowanego rozdrabniamy i dodajemy do zredukowanego sosu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
6. Naleśniki – wlewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do delikatnego zarumienienia.
7. Na gotowe naleśniki wykładamy porcję farszu i zwijamy. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 L – cena: ok. 1,2 zł
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)