Gospodarka » Żywność
Nasiona mają moc: sezam
Zobacz więcej zdjęć » |
Rozróżniamy dwa rodzaje sezamu: częściej spotykany biały oraz czarny. Nie są to jednak inne odmiany. Różnica polega na tym, że białe nasionka pozbawione są tej charakterystycznej dla czarnego osłonki. Nieznacznie zmienia to smak, który w przypadku czarnego jest bardziej intensywny.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Myśląc o sezamie nie zdajemy sobie sprawy, że mamy pod ręką jeden z najbardziej popularnych orientalnych składników. Często spotykamy go jako dodatek do sushi, w kuchni koreańskiej czy japońskiej jest jednak uniwersalny – znajdziemy go w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet, i to bardzo często, w deserach. W domowej kuchni użyjmy go wraz z ostrą papryką i imbirem Galeo do panierowania tofu bądź dodajmy go do makaronu ryżowego z warzywami.
Sezam sprawdzi się też w kanapkach czy burgerach. Zamiast jednak do bułki (bo kto z nas przyrządza ją w domu?) dodajmy go do kotletów - szczególnie tych warzywnych lub sosu. Razem z tymiankiem Galeo będzie świetny do buraka, z pieprzem ziołowym Galeo stworzy pyszny duet – najlepszy do kalafiora.
Ziarna sezamu pasują też do porannej owsianki czy koktajlu, nadając im lekko orzechowego posmaku. Aby był on intensywniejszy, warto lekko przyprażyć sezam na suchej patelni. Sprawdzi się w towarzystwie cynamonu Galeo, a także gruszek, śliwek i malin.
Sezam znajdziemy na sklepowej półce także w formie pasty. Tahini, bo tak się nazywa, to masa ze zmielonego, a wcześniej uprażonego sezamu. Dodajemy ją do humusu, ale wraz z oliwą, miodem i koperkiem Galeo sprawdzi się też jako składnik sosu do sałatki.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych
na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.
Flavour Forecast - Trendy w smakach McCormick to prognoza najważniejszych inspiracji kulinarnych i składników, które będą kreować przyszłe smaki. Coroczne zestawienie wskazuje kierunki rozwoju branży spożywczej oraz gastronomicznej, bazując na wieloletnim doświadczeniu firmy oraz jej specjalistów.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)