Gospodarka » Żywność

Nasiona mają moc: sezam

Nasiona mają moc: sezam
Zobacz więcej zdjęć »
Chociaż powszechnie znany, to używany w Polsce raczej rzadko i najczęściej zjadany w postaci… sezamków i chałwy. Według Flavour Forecast 2019, opublikowanego przez McCormick to właśnie sezam będzie jednym z kulinarnych hitów tego roku. Warto bacznie mu się przyjrzeć.

Rozróżniamy dwa rodzaje sezamu: częściej spotykany biały oraz czarny. Nie są to jednak inne odmiany. Różnica polega na tym, że białe nasionka pozbawione są tej charakterystycznej dla czarnego osłonki. Nieznacznie zmienia to smak, który w przypadku czarnego jest bardziej intensywny.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Myśląc o sezamie nie zdajemy sobie sprawy, że mamy pod ręką jeden z najbardziej popularnych orientalnych składników. Często spotykamy go jako dodatek do sushi, w kuchni koreańskiej czy japońskiej jest jednak uniwersalny – znajdziemy go w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet, i to bardzo często, w deserach. W domowej kuchni użyjmy go wraz z ostrą papryką i imbirem Galeo do panierowania tofu bądź dodajmy go do makaronu ryżowego z warzywami.

 

Sezam sprawdzi się też w kanapkach czy burgerach. Zamiast jednak do bułki (bo kto z nas przyrządza ją w domu?) dodajmy go do kotletów - szczególnie tych warzywnych lub sosu. Razem z tymiankiem Galeo będzie świetny do buraka, z pieprzem ziołowym Galeo stworzy pyszny duet – najlepszy do kalafiora.

 

Ziarna sezamu pasują też do porannej owsianki czy koktajlu, nadając im lekko orzechowego posmaku. Aby był on intensywniejszy, warto lekko przyprażyć sezam na suchej patelni. Sprawdzi się w towarzystwie cynamonu Galeo, a także gruszek, śliwek i malin.

 

Sezam znajdziemy na sklepowej półce także w formie pasty. Tahini, bo tak się nazywa, to masa ze zmielonego, a wcześniej uprażonego sezamu. Dodajemy ją do humusu, ale wraz z oliwą, miodem i koperkiem Galeo sprawdzi się też jako składnik sosu do sałatki.

 

Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych
na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.

 

Flavour Forecast - Trendy w smakach McCormick to prognoza najważniejszych inspiracji kulinarnych i składników, które będą kreować przyszłe smaki. Coroczne zestawienie wskazuje kierunki rozwoju branży spożywczej oraz gastronomicznej, bazując na wieloletnim doświadczeniu firmy oraz jej specjalistów.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »