Technologie » Komputery

Nasze konta bankowe na celowniku hakerów

Według badań IDG przygotowanych na zlecenie F5, 60% badanych przedsiębiorstw poniosło straty finansowe w wyniku przestępstw internetowych. Najpopularniejszą formą ataków, przed którymi muszą się bronić banki okazuje się phishing.

Poziom wyrafinowania tego typu ataku stale rośnie, a atakowani są przeważnie klienci indywidualni. Hakerzy tworzą witryny internetowe, udające strony bankowe i proszą użytkowników o podanie danych logowania. Dzięki temu uzyskują dostęp do kont ofiar. Według firmy PwC liczba ataków hakerów w ciągu roku zwiększyła się aż o 50 procent.

Analitycy (Euromonitor International, Nielsen Report) oszacowali roczne straty posiadaczy kart kredytowych w Polsce, poniesione w wyniku działań cyberprzestępców na 11 mln złotych.

Wirtualni złodzieje

Technologia pozwala rozwijać się wszystkim – nawet złodziejom. Współczesny oszust potrzebuje tylko laptopa, dostępu do internetu i trochę wiedzy na temat tworzenia maili phishingowych. Większość ludzi byłaby zaskoczona liczbą forów internetowych, na których użytkownicy wymieniają się poradami dotyczącymi oszustw internetowych. Z drugiej strony technologia jest sercem współczesnej bankowej obsługi klienta. Instytucje finansowe muszą dokonywać uwierzytelniania danych klientów nie spotykając się z nimi twarzą w twarz, aby zapewnić im poziom obsługi, którego wymagają.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.magazynit.pl/it-solutions/nasze-konta-bankowe-na-celowniku-hakerow.html

openmediagroup