Gospodarka » Żywność
Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą!
Zobacz więcej zdjęć » |
Śródziemnomorska kuchnia to mieszanka smaków i zapachów wielu słonecznych regionów basenu Morza Śródziemnego. Można w niej dostrzec wpływy różnorodnych kuchni, m.in.greckiej, hiszpańskiej, francuskiej czy włoskiej a także z państw arabskich oraz Turcji. To przenikanie się kultur daje niezwykłe efekty w postaci lekkich, wyrazistych potraw oraz bogactwa składników.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię śródziemnomorską bez jogurtu greckiego. Jest nie tylko pyszną przekąską. W swojej ojczyźnie jest stosowany przede wszystkim jako dodatek do sosów, zup i deserów. Jogurt typu greckiego od Piątnicy powstaje według tradycyjnej greckiej metody wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii, bez dodatku jakichkolwiek substancji zagęszczających. To jogurt idealny – lekki ipozbawiony tłuszczu, za to z dwukrotnie wyższą zawartością białka w porównaniu z podobnymi produktami tej kategorii.
Charakterystyczny składnik kuchni śródziemnomorskiej, kremowy ser Mascarpone, wniesie do dań prawdziwie włoski akcent. Ten z Piątnicy przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną metodą ze śmietanki. Wyróżnia się gładką, aksamitną konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem.Łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Z taką bazą dania po prostu nie mogą się nie udać!
Wypróbuj oryginalne przepisy na śródziemnomorskie specjały, które poleca Piątnica:
Spaghetti alla carbonara
Potrzebujesz:
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Utrzeć 2 całe jajka i jedno żółtko. Do sera Mascarpone dodawać powoli masę jajeczną, ciągle mieszając – utrzeć na gładką masę. Dodać parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Ugotowany, gorący makaron spaghetti przełożyć na patelnię z boczkiem, następnie dodać utartą masę z Mascarpone. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką – zestawić z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Lasagne z Serkiem Wiejskim
Potrzebujesz:
- 1 Serek Wiejski 500g z Piątnicy
- 1 serek Twój Smak 135g z Piątnicy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- 2 Jogurty typu greckiego Naturalne z Piątnicy
- 0,25 l soku pomidorowego
- ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
- 400 g sera żółtego
- 7 pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów bez skórki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 paczka makaronu lasagne
- do smaku: sól, oregano, bazylię, estragon, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki
Sposób przygotowania:
Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy.
Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy.
Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt typu greckiego Naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej.
Żółty ser ścieramy na tarce.Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim Jogurtem typu greckiego i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut.
Mascarpone oraz Jogurt typu greckiego Naturalny z Piątnicydostępne są w sklepach w cenach odpowiednio:5,50 zł / 250 goraz 1,30 zł / 150 g.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)