Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Nie daj się jesiennemu przesileniu
Zobacz więcej zdjęć » |
Zmieniające się warunki atmosferyczne sprawiają, że często czujemy się słabi, ociężali, miewamy bóle głowy i stawów. Jesienią spada też odporność organizmu, jesteśmy więc dużo bardziej narażeni na grypę i przeziębienia. Złe samopoczucie, które trwa zbyt długo może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i w dużej mierze ograniczyć nasze codzienne funkcjonowanie. Dlatego też, jak najszybciej należy podjąć z nim walkę.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Po pierwsze - sport
Podczas jesiennych, często deszczowych dni, mamy ochotę schować się pod koc i już nigdy nie opuszczać ciepłego łóżka. Warto jednak przezwyciężyć chęć słodkiego lenistwa i zacząć uprawiać sport. Aktywność fizyczna to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Poprawia kondycję, usprawnia przemianę materii, zmniejsza ryzyko zapadania na choroby przewlekłe. Poza tym zwiększa wydzielanie endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Warto wybrać sport, który sprawia nam najwięcej przyjemności. Jeśli nie czujemy się na siłach, by biegiem pokonywać długie maratony, możemy udać się na spacer po parku, lub przejażdżkę rowerową. Zła aura nie powinna stanowić wymówki, aby zrezygnować z aktywności fizycznej. Gdy pada i wieje możemy zawsze pójść na basen lub poćwiczyć jogę.
Zmień nawyki żywieniowe
Zbilansowana, bogata w składniki odżywcze dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Jesienią warto spożywać produkty, które zwiększą naszą odporność. Pamiętajmy o dostarczaniu organizmowi dużej dawki witaminy C, która znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, brokułach i czerwonej papryce. Natomiast sery, jogurty, chleb pełnoziarnisty i orzechy zawierają kwas foliowy i witaminy z grupy B, które korzystnie wpłyną na nasz układ nerwowy. Należy unikać tłuszczów nasyconych i przede wszystkim soli. Jej nadmierna ilość powoduje zatrzymanie wody w organizmie i może prowadzić do powstania nadciśnienia tętniczego i zaburzenia pracy nerek. Jeżeli jednak nie chcesz pozbawiać potraw smaku, warto poszukać zamienników. Zamiast soli używaj przypraw np. tymianku, bazylii, lub sosu sojowego. W sosie sojowym japońskiej firmy KIKKOMAN zawartość soli została zredukowana aż o 43%. Jego orientalna nuta pozwoli wydobyć z potrawy głębie smaku, troszcząc się jednocześnie o nasze zdrowie.
W czasie przesilenia jesiennego oprócz zdrowej diety i uprawiania sportu, ważne jest to byśmy sprawiali sobie przyjemność. Spędzaj, jak najwięcej czasu z bliskimi, bo nic tak nie poprawia humoru, jak przyjaciele i rodzina.
Nadesłał:
5_tka
|
Komentarze (0)