Gospodarka » Żywność

Nie tylko pieprz i sól, czyli sekret udanego sosu

Nie tylko pieprz i sól, czyli sekret udanego sosu
Zobacz więcej zdjęć »
Przyrządzając sos do sałatki warto sięgnąć po różne zioła i przyprawy, pamiętając, że to właśnie one przesądzają ostatecznie o jej smaku. Możemy skorzystać z gotowej propozycji, takiej jak zioła prowansalskie Galeo, lub rozpocząć poszukiwania własnej kompozycji.

Coraz większy wybór pysznych i dojrzałych warzyw oraz wzrastająca temperatura skłaniają do sięgania po sałatki i zastępowania nimi tradycyjnych posiłków. Ich smak doskonale podkreślają sosy na bazie oliwy, oleju lub jogurtu, które pomagają przyswoić również witaminy zawarte w pomidorach, ogórkach czy sałacie. Jednak takie dodatki szybko mogą się znudzić. Jak sprawić więc, aby sałatka – nawet z takich samych składników – codziennie smakowała inaczej? Dodać zioła do sosu! Tymianek nada goryczki, bazylia świeżości, pieprz pikantności, a zioła prowansalskie całego bogactwa aromatów.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Różne oblicza sosu winegret

Bazę sosu przygotowujemy ubijając trzepaczką w miseczce oliwę z oliwek (wybierzmy taką bez goryczkowego posmaku) i ocet winny w proporcjach 3:1, ewentualnie dolewając odrobinę wody. W wersji klasycznej do mieszanki dodajemy jeszcze ostrą musztardę, sól i pieprz. Jednak ta baza pozwala nam na wiele eksperymentów. Do zemulgowanej z octem oliwy możemy dosypać również zioła prowansalskie, bazylię bądź oregano i czosnek (wszystkie znajdziemy w ofercie Galeo), a nawet dolać odrobinę soku z pomarańczy. Ocet winny możemy też zastąpić octem jabłkowym, malinowym lub sokiem z cytryny. Możliwości ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

 

Sos jogurtowy niejedno ma imię

Jogurt to doskonała podstawa do sosów sałatkowych i różnego rodzaju dipów. Lepiej sprawdzi się ten o gęstej, kremowej konsystencji. Oprócz szczypty pieprzu i soli można do niego dodać ulubione zioła, bądź czosnek i paprykę. Będzie to idealny dodatek do pokrojonych w słupki warzyw lub sałaty. Ciekawy smak uzyskamy łącząc jedną trzecią szklanki majonezu i 2/3 szklanki jogurtu, łyżkę miodu i odrobinę przyprawy curry Galeo. Taki sos doskonale komponuje się z sałatkami na bazie sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej i owoców oraz grillowanego drobiu.

 

Zioła prowansalskie to tradycyjna kompozycja ziół o niezwykłym zapachu i licznych zaletach kulinarnych, która pomaga wydobyć głębię smaku nawet z najprostszych dań. Mieszanka doskonale wzbogaca zupy, sosy ziołowe, sałatki, twarogi, potrawy z ryb, drobiu i warzyw. Jej użycie sprawia, że potraw nie trzeba już dodatkowo doprawiać. Zioła polecane są także przy diecie bezsolnej, ponieważ świetnie aromatyzują potrawy i nadają im niepowtarzalnego smaku.

 

Składniki: bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, szałwia, tymianek,

oregano, mięta.

Masa netto: 8 g

Cena: ok. 1,30 zł

 

Tymianek Galeo ma intensywny, przyjemny aromat i lekko gorzkawy smak. Jest idealnym dodatkiem do wywarów mięsnych, ryb, tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Doskonale komponuje się z pieczoną kaczką, tradycyjnym bigosem i daniami z dziczyzny, a także podkreśla smak sałatek.

Masa netto: 8 g

Cena: ok. 1,20 zł

 

Zioła prowansalskie i tymianek Galeo dostępne są w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.

 

***

Sałatka z łososiem i truskawkami

Składniki:

·                  ½ opakowania rukoli

·                  200 g łososia

·                  olej do smażenia

·                  cytryna

·                  2 czubate łyżki pestek ze słonecznika

·                  10 dużych truskawek

·                  6 łyżek oliwy

·                  2 łyżki octu winnego

·                  sól

·                  pół łyżeczki ziół prowansalskich
 

Przygotowanie:

Łososia smażymy na odrobinie oleju, delikatnie solimy, dzielimy na drobne kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos ubijając oliwę z octem, solą i ziołami prowansalskimi. Na 2 talerze wykładamy warstwami: garść rukoli, jeszcze ciepłe kawałki łososia, pokrojone na cztery części truskawki, następnie posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 6 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »