Technologie » Komputery

Niewielkie urządzenia wielofunkcyjne, czyli rozmiar traci na znaczeniu

Kiedyś urządzenia wielofunkcyjne o niewielkich rozmiarach traktowano z przymrużeniem oka. W biznesie liczył się rozmiar, ważna była waga, całe biuro słyszało, gdy drukarka zaczynała rozgrzewać się do pierwszego wydruku.

Te czasy, na szczęście minęły. Nowoczesne, niewielkie urządzenia potrafią zawstydzić niejeden kombajn wielofunkcyjny.

OKI wprowadziło wiele modeli, które w swoich klasach stanowią najmniejszą propozycję. Dzięki temu małe lub wręcz jednoosobowe firmy mogą w przystępnej cenie korzystać z funkcji, które do tej pory były zarezerwowane dla drogich urządzeń profesjonalnych i dużych modeli biznesowych.

Załóżmy, że właściciel niewielkiej firmy szuka kolorowej drukarki, żeby drukować na niej dokumenty klientów, trochę broszur i materiałów do prezentacji handlowych. Chce także, żeby zespół handlowy pracował we wspólnej przestrzeni i żeby skończyły się problemy ze zgubionymi plikami lub nieaktualnymi wersjami makiet. Taki właściciel powinien sięgnąć po produkty serii 3: to niewielkie, kolorowe drukarki i urządzenia wielofunkcyjne, które oferują funkcje potrzebne do zarządzania dokumentacją w małym zespole: dwustronne drukowanie, kopiowanie i skanowanie, działanie w firmowej sieci oraz profesjonalne zabezpieczenia (np. prywatne drukowanie, odbiór po potwierdzeniu kartą lub numerem PIN).

Minęło kilka lat. Firma poprzedniego właściciela rozrosła się. Portfel klientów także, więc firma zaczęła otrzymywać więcej zleceń. Właściciel zatrudnił kolejne osoby i zaczął szukać nowej drukarki. Dotychczasowe urządzenia wielofunkcyjne okazały się zbyt małe jak na jego potrzeby. Właściciel ponownie szuka jakiegoś niewielkiego modelu. Niepotrzebna mu szafa na pół pokoju, która dodatkowo służy za barek z kawą. W takich firmach świetnie sprawdzą się urządzenia z serii 5: drukarka C542dn oraz urządzenie wielofunkcyjne MC573dn. Są to przedstawiciele tzw. inteligentnych drukarek, czyli urządzeń, które z racji ceny, ale też z racji wydajności, jakości i bezpieczeństwa powszechnie można znaleźć w dużych korporacjach. Inteligencja obu urządzeń polega na tym, że mogą one pełnić rolę głównego serwera druku lub centrum zarządzania dokumentami w całej firmie. Jest to możliwe, ponieważ do każdej drukarki smart OKI dołącza bezpłatną wersję oprogramowania Sendys Explorer LITE, która umożliwia firmom i organizacjom przechwytywanie, konwertowanie, dystrybuowanie oraz drukowanie dokumentów w całym środowisku sieciowym firmy. Dzięki Sendys Explorer pracownicy mogą szybko i w prosty sposób skanować oraz indeksować różne typy dokumentów już w momencie ich tworzenia lub wprowadzania do obiegu wewnętrznego. Dzięki temu zwiększa się efektywność pracy i obniżają koszty. Dodatkowo, program Output Manager umożliwia administratorom zarządzanie zleceniami drukowania, kopiowania i skanowania, a także pomaga chronić poufność dokumentów.

Jeśli minie kolejne parę lat i firma naszego właściciela ponownie zwiększy przychody, przy kolejnej turze zakupów może on sięgnąć po urządzenia wielofunkcyjne z serii 8, czyli modele C823/C833/C843. To najmniejsze na rynku drukarki A3 wyposażone w technologię cyfrową LED. Gwarantuje ona niezrównaną jakość wydruku o nasyconych kolorach i wyraźnych szczegółach na praktycznie nieograniczonym zakresie nośników. Dzięki temu idealnie nadają się dla firm z branży kreatywnej, usług marketingowych, oraz większych sklepów i firm, których właściciele drukują sporo w kolorze (np. z powodu utrzymania prestiżu wśród klientów) i wymagają niezawodności. Drukarki z serii 8 to idealny wybór, gdyż ich niewielkie rozmiary oszczędzają przestrzeń w firmie. Można je więc ustawić w dowolnym miejscu: dokładnie tam, gdzie pracownicy drukują najczęściej. Modele z serii 8 są oczywiście wyposażone w bogate funkcje zabezpieczające (wydruk bezpieczny, autoryzacja kartą zbliżeniową, dostęp do urządzenia poprzez PIN).

Niezależnie od tego, na którym etapie rozwoju znajduje się twoja firma, w katalogu produktów OKI znajdziesz rozwiązanie odpowiednie do twoich potrzeb i w przyjaznej cenie. Urządzenia wielofunkcyjne OKI są projektowane z założeniem prostoty obsługi, wysokiej jakości i przyjaznej ceny. Dzięki wielu pionierskim rozwiązaniom w budowie urządzeń, firmy z każdej branży mogą korzystać z wydruków w kolorze, szybkości, wydajności, bezpieczeństwa na poziomie dotychczas zarezerwowanym dla największych i najdroższych drukarek.

Urządzenia wielofunkcyjne OKI to zatem oferta, której warto się przyjrzeć.

Karolina