Gospodarka » Żywność
Niezłe ziółko, czyli jak doprawiać zdrowo i smacznie
Zobacz więcej zdjęć » |
Zioła te dostępne są w rozsądnej cenie w ofercie marki Galeo.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zioła nadają potrawom charakteru i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są nieodłącznym dodatkiem w każdej kuchni. Mistrzynie Domowych Kuchni znają sztukę przyprawiania od podszewki i wiedzą jak z pomocą przypraw Galeo stworzyć danie idealne.
Oregano – nieznane właściwości znanego zioła
Oregano (inaczej lebiodka pospolita) swoją sławę zyskało głównie dzięki pizzy, do której stanowi świetny dodatek. Doskonale komponuje się także ze świeżymi pomidorami, potrawami mięsnymi z wołowiny, jagnięciny i cielęciny, jak również z rybami, ziemniakami, dynią, cukinią czy szpinakiem. Jako składnik sosu winegret wzbogaca też smak sałatek. Mało kto pamięta jednak o jego korzystnym wpływie na zdrowie. Oregano świetnie wpływa na układ trawienny, niweluje wzdęcia i nerwicę żołądka. Jest pomocne w ochronie systemu odpornościowego i zwalczaniu bakterii.
Bazylia – królowa wśród ziół
Bazylia to niezastąpiony składnik dań kuchni śródziemnomorskiej, lecz z powodzeniem może być użyta również do klasycznych, polskich dań. Ma korzenno-balsamiczny aromat. Możemy dodać ją do twarożku, omletów, zup, dań mięsnych oraz rybnych. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi pomidorami oraz jako dodatek do potraw z makaronem. Doskonale aromatyzuje zupy, sałatki oraz masło ziołowe. Bazylia działa z korzyścią na nasze zdrowie, łagodząc wzdęcia, wspomagając trawienie oraz stymulując układ odpornościowy.
Zioła prowansalskie – szczypta Prowansji w Twoim domu
To tradycyjna kompozycja ziół (bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, szałwia, tymianek, oregano i mięta) o niezwykłym aromacie i licznych zaletach kulinarnych. Zioła prowansalskie polecane są do przyprawiania potraw tłustych i ciężkostrawnych. Doskonale wzbogacają zupy, sosy ziołowe, sałatki, twarogi, potrawy z ryb, drobiu i warzyw. Są prawdziwą skarbnicą zdrowia: pobudzają i usprawniają trawienie, jak również niwelują skutki przejedzenia. Polecane są także przy diecie bezsolnej, ponieważ świetnie aromatyzują potrawy i nadają im niepowtarzalnego smaku.
Oregano, bazylię oraz zioła prowansalskie Galeo dostępne są w sieciach Kaufland i Carrefour a także w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju w cenie: oregano ok. 1,20 zł/8g, bazylia ok. 1,20 zł/8g, zioła prowansalskie ok. 1,30 zł/8g.
***
Lekka sałatka z rukolą
Składniki:
· 2 opakowania rukoli
· 10 suszonych pomidorów z zalewy
· 10 pomidorków cherry
· 6 oliwek zielonych lub czarnych
· 2 filety z piersi kurczaka
· ½ opakowania sypanego sera mozzarella
· 1 ząbek czosnku
· 5-6 łyżek oliwy z oliwek
· 2 łyżki musztardy
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżka soku z cytryny
· zioła prowansalskie Galeo
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. Rukolę umyć, pomidorki cherry przekroić na pół, pomidory suszone pokroić w kawałki, a oliwki w plasterki. Całość włożyć do dużej miski i dodać ser mozzarella w wiórkach. W osobnym naczyniu przygotować sos: 3-4 łyżki oliwy zmieszać z dwoma łyżkami musztardy, łyżką miodu, łyżką soku z cytryny i łyżką ziół prowansalskich. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać sosem rukolę wraz z dodatkami i wymieszać. Można podawać z ciemnym pieczywem.
Czas przygotowania: 10 minut
Koszt: ok. 24 zł, koszt jednej porcji: ok. 6 zł
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)