Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

NO-SPA® MAX - MAXymalna dawka* w walce z silnym bólem brzucha

Problem bólu brzucha dotyczy aż 62% Polaków . Co ważne, dolegliwości te powodowane są najczęściej przez skurcze mięśni gładkich – inaczej niż w przypadku bólu głowy czy zęba – i powinny być leczone w odpowiedni sposób.

Co nas boli?

Z badań na temat bólu brzucha wynika, że za najbardziej nieprzyjemne i intensywne Polacy uważają dolegliwości towarzyszące kolce nerkowej, bólom menstruacyjnym, a w następnej kolejności bólom dróg żółciowych oraz gastrycznym . Inne badania  pokazały jaka jest percepcja bólu brzucha w różnych grupach wiekowych Polaków. Okazało się, że młodsi mężczyźni postrzegali bóle brzucha jako męczące, jednak możliwe do opanowania po zastosowaniu dostępnych leków. Wśród starszych mężczyzn do najdotkliwszych bólów zaliczane były te związane z kamicą nerkową, bóle po zabiegach operacyjnych i bóle w chorobie wrzodowej żołądka. Dla młodych kobiet (15-19 lat) najbardziej bolesną dolegliwością był ból menstruacyjny, dla starszych (19- 30 lat) najczęściej niestrawność. Kobiety wieku 40-50 lat uznały za uciążliwe nawracanie dolegliwości związanych z wątrobą. Natomiast po 50. roku życia bardzo uciążliwe okazywały się bóle związane z kamicą pęcherzyka żółciowego oraz kamicą nerkową.

Liczy się precyzja
Ból spełnia w naszym organizmie ważną funkcję ostrzegawczą, jednak jego natura różni się w zależności od miejsca i przyczyny powstawania. Bóle brzucha pojawiają się najczęściej na skutek skurczu mięśni gładkich. Leki spazmolityczne niwelują ten skurcz. Działając miejscowo – bezpośrednio na miejsce powstania bólu – leki te posiadają zupełnie inny mechanizm działania niż przeciwbólowe leki ogólnoustrojowe.
NO-SPA® MAX to lek rozkurczowy zawierający podwójną dawkę* substancji czynnej -drotaweryny, który zwalcza nawet najbardziej bolesne dolegliwości takie, jak kolki w kamicy nerkowej i moczowodowej, kamicy dróg żółciowych, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu jelit i trzustki, w zespole drażliwego jelita grubego, wzdęciach jelit oraz przy bardzo bolesnym miesiączkowaniu. Unikatowy mechanizm działania drotaweryny wpływa bezpośrednio na skurcz mięśni gładkich niezależnie od ich lokalizacji, tj. w przewodzie pokarmowym, układzie moczowo-płciowym, drogach żółciowych. Łatwo wchłaniana substancja sprawia, że stężenie maksymalne w osoczu krwi występuje w ciągu 45 – 60 minut po przyjęciu doustnym2. NO-SPA® MAX może być bezpiecznie łączona
z innymi lekami i stosowana przez kierowców . Bezpieczeństwo drotaweryny zostało potwierdzone przez liczne badania kliniczne oraz wiele lat praktyki klinicznej . Dzięki temu, NO-SPA® MAX to efektywny, silny lek, który w bezpieczny sposób przynosi ulgę w leczeniu bolesnych dolegliwości kolkowych lub skurczowych przewodu pokarmowego.

NO-SPA®, ekspert w walce z bólem brzucha
Sprawdzona w walce z różnymi bólami brzucha, NO-SPA® jest preparatem, który kobiety w 46 krajach polecają sobie od lat. Badanie przeprowadzone w tym roku przez TNS Polska  pokazało, że NO-SPA to jedna z trzech najbardziej znanych marek przeciwbólowych i najchętniej kupowanych leków na ból brzucha i ból menstruacyjny. W tym roku NO-SPA znalazła się w elitarnym gronie nagrodzonych tytułem Superbrands . Świadczy to o wysokiej rozpoznawalności i przewadze marki nad konkurentami.
Wraz z wprowadzeniem NO-SPY MAX poszerza się portfolio leków marki NO-SPA®  dostępnych bez recepty, wśród których znajduje się NO-SPA 40mg oraz NO-SPA Comfort 40mg – wariant skierowany do młodszych kobiet stanowiący połączenie uznanej skuteczności działania NO-SPY z komfortem stosowania tabletki powlekanej

NO-SPA® MAX 80 mg drotaweryny, opakowanie 20 tabletek powlekanych
cena rekomendowana 15,49 PLN

NO-SPA Max, 80 mg, tabletki powlekane; każda tabletka powlekana zawiera 80 mg drotaweryny chlorowodorku (Drotaverini hydrochloridum). Substancje pomocnicze o znanym działaniu: laktoza jednowodna 104,0 mg, żółcień chinolinowa lak (E 104) 1,0433 mg. Wskazania do stosowania: stany skurczowe mięśni gładkich związane z chorobami dróg żółciowych: kamicą dróg żółciowych, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, zapaleniem okołopęcherzykowym, zapaleniem przewodów żółciowych, zapaleniem brodawki Vatera; stany skurczowe mięśni gładkich dróg moczowych: kamica nerkowa, kamica moczowodowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza moczowego, bolesne parcie na mocz. Jako leczenie wspomagające może zostać użyta bezpiecznie i z pożądanym skutkiem: w stanach skurczowych mięśni gładkich przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka, zapaleniu jelit, zapaleniu okrężnicy, stanach skurczowych wpustu i odźwiernika żołądka, zespole drażliwego jelita grubego, zaparciach na tle spastycznym i wzdęciach jelit, zapaleniu trzustki; w schorzeniach ginekologicznych: bolesnym miesiączkowaniu; w napięciowych bólach głowy. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub którąkolwiek substancję pomocniczą; ciężka niewydolność wątroby, nerek, niewydolność krążenia; blok przedsionkowo-komorowy II-III stopnia; nie stosować u dzieci w wieku poniżej 12 lat. Na podstawie ChPL z 09.2012
Podmiot odpowiedzialny: Sanofi-Aventis Sp. z o.o.
Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Prezesa Urzędu Rejestracji PLWMiPB
nr: 18409.

Informacji w Polsce udziela: Sanofi-Aventis Sp. z o.o. ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa tel. (22) 2800000.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
PL. DROT.12.11.07

Nepentes