Technologie » Komputery

NOVAMED wdraża system ERP SAP Business One

Lider dystrybucji jakościowego sprzętu medycznego NOVAMED z Łodzi wybrał nowy system informatyczny do kompleksowej obsługi firmy. Firma podpisała umowę z Altab S.A. na wdrożenie programu SAP Business One.

Wielokrotnie wyróżniana firma Novamed (m.in. Diamenty Forbes`a, Gazele Biznesu, certyfikat WCA), będąca kompleksowym dystrybutorem jakościowego sprzętu medycznego OTC do aptek oraz do użytku domowego, zdecydowała o wdrożeniu systemu do zarządzania przedsiębiorstwem renomowanej marki SAP. Wdrożenie, powierzone do realizacji firmie Altab, obejmie swym zakresem zakup, sprzedaż, gospodarkę magazynową, MRP, księgowość i serwis.

Głównym celem nowej inwestycji jest poprawa przepływu danych i dokumentów pomiędzy hurtownią a spółkami powiązanymi - mówi Bolesław Samodulski, członek zarządu Novamedu. – Poprzez implementację nowego systemu ERP zamierzamy zwiększyć automatyzację procesów sprzedaży, logistyki, obsługi magazynów i działu finansowego, a także serwisu – dodaje. Istotnym elementem wdrożenia jest właściwe zaplanowanie realizacji, kontroli i stałego monitoringu łańcucha dostaw. Z jednej strony nowy system pozwoli na tworzenie zbiorczych planów związanych z zaopatrzeniem i automatyzacją zamówień zakupu przy pomocy kreatora MRP wbudowanego w system SAP, z drugiej – usprawni procesy sprzedażowo-logistyczne dzięki zaawansowanej obsłudze zleceń sprzedaży. Celem wdrożenia jest bowiem efektywna koordynacja dostaw (także od kontrahentów zagranicznych, w tym spoza UE) i wydań z uwzględnieniem priorytetowania zleceń, oraz poprawa przepływu danych między poszczególnymi magazynami.
Dzięki wykorzystaniu MRP (planowania zapotrzebowania materiałowego ang. Material Requirements Planning) powiązanego z prognozami sprzedaży, Novamed nie tylko zautomatyzuje proces zaopatrzenia i zwiększy dostępność asortymentu, ale również usprawni kontrolę nad realizacją budżetu, a tym samym poprawi nadzór nad płynnością finansową firmy.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/erp/novamed_wdraza_sap_business_one.html

openmediagroup