Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Nowe drzewa w Łęgu

Dziesięć młodych klonów ozdobiło plac zabaw w Łęgu. Sadzonki dostarczył oławski zakład SCA Hygiene Products, a posadziły je dzieci, które właśnie w tym miejscu najczęściej spędzają swój wolny czas

Plac zabaw przy ulicy Polnej w Łęgu to najważniejsze miejsce nie tylko dla najmłodszych. To właśnie tu organizowane są festyny, ogniska i inne imprezy dla mieszkańców tej miejscowości. W ostatnie słoneczne sobotnie przedpołudnie kilkanaścioro miejscowych dzieci wraz z rodzicami i sołtysem, Rafałem Zielonką, posadziło tu nowe drzewa, które teraz będą zdobić to miejsce i umilą spędzany tu czas.    -  Inicjatywa sadzenia ich właśnie w tym miejscu wyszła od mojego ojca, Stanisława Lisa,  który jest pracownikiem SCA Hygiene Products - mówi Lidia Świerzko, nauczycielka ze Szkoły Podstawowej w Miłoszycach, do której uczęszczają dzieci z Łęgu. - To właśnie ta firma od czerwca prowadzi projekt sadzenia drzew – ” Tree Pool” – którego celem jest zasadzenie w sumie aż tysiąca drzew w różnych miejscach Europy. Tato uznał, że to ciekawe przedsięwzięcie i warto wziąć w nim udział, aby zrobić coś dla naszych mieszkańców. Najmłodsi wzięli też udział w zorganizowanym specjalnie dla nich konkursie plastycznym pt: "Nasz wymarzony ekologiczny i zielony plac zabaw ".- Dzieci dowiedziały się również dlaczego trzeba sadzić drzewa i co im zawdzięczamy - dodaje Lidia Świerzko. - Myślę, że to właśnie przy okazji takich przedsięwzięć najlepiej uczyć je proekologicznego podejścia do środowiska, w którym żyją. Gdy klony zostały już posadzone wszyscy razem wzięli udział we wspólnym pieczeniu kiełbasek.

Mawi Media