Technologie » Komputery

Nowe możliwości Kaspersky Industrial CyberSecurity

Firma Kaspersky uaktualniła produkty w ramach swojej oferty dla organizacji przemysłowych.

Kaspersky Security Center oferuje teraz scentralizowany pulpit zarządzania umożliwiający orkiestrację całej infrastruktury OT (technologii operacyjnej) wraz z mapą wszystkich rozproszonych geograficznie zasobów wzbogaconą o zdarzenia, analizę incydentów i wiele więcej.

Głęboka integracja Kaspersky Industrial CyberSecurity for Nodes oraz Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks umożliwia łączenie w czasie rzeczywistym danych dotyczących zdarzeń na punktach końcowych oraz w sieci. Udoskonalenia w zakresie bezpieczeństwa obejmują blokowanie ataków sieciowych chroniące przed atakami siłowymi oraz exploitami, jak również rozszerzone źródła danych umożliwiające zarządzanie lukami w zabezpieczeniach oraz poprawkami.

Brak widoczności i możliwości łatwego zarządzania złożonymi środowiskami IT oraz OT stanowi największe wyzwanie dla dwóch trzecich przedsiębiorstw przemysłowych. Ujednolicona platforma umożliwiająca zarządzanie zasadami bezpieczeństwa, wdrażanie ochrony oraz wszelkie zdarzenia zabezpieczeń powinna pomóc takim organizacjom zwiększyć bezpieczeństwo i transparentność swojej infrastruktury.

Rozwiązanie Kaspersky Security Center zostało wzbogacone o specjalny pulpit do scentralizowanego zarządzania infrastrukturami OT. Oprócz dotychczasowych funkcji ułatwiających zarządzanie wdrożeniem produktu, aktualizacjami, licencjami oraz zasadami ochrony, konsola zapewnia również pełną widoczność wszystkich chronionych zasobów, zdarzeń zabezpieczeń oraz analizę incydentów. Klienci mogą wyszukać wszystkie elementy infrastruktury – takie jak serwery lub kontrolery – jak również ich charakterystyki oraz zobaczyć je na mapie geograficznej, na której można skonfigurować wszystkie zasoby w różnych podmiotach zależnych. Mapa ta działa w czasie rzeczywistym i pokazuje wszystkie zasoby, które mogły ucierpieć na skutek incydentu. Administrator może od razu zbadać problem, klikając dany zasób oraz przechodząc do stosownej konsoli webowej serwera. W celu poprawy świadomości sytuacji oraz większej elastyczności wdrażania Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks został wyposażony w możliwość pobierania istotnych danych z przemysłowych punktów końcowych chronionych przy użyciu Kaspersky Industrial CyberSecurity for Nodes. Administratorzy bezpieczeństwa mogą badać incydenty z uwzględnieniem szerokiego kontekstu: szczegółów dot. incydentów pochodzących z ochrony punktów końcowych, wykrywania dokładnych parametrów zasobów oraz map komunikacji sieciowej z segmentów, w których szczegółowe odwzorowanie ruchu nie jest jeszcze dostępne.

Ponadto, dzięki dodaniu blokowania ataków sieciowych, Kaspersky Industrial CyberSecurity for Nodes chroni przed skanowaniem portów, atakami DoS, atakami siłowymi oraz zagrożeniami wykorzystującymi luki w zabezpieczeniach lub niewłaściwie skonfigurowane aplikacje, serwisy oraz systemy operacyjne. Aby pomóc klientom jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko wykorzystania luki w zabezpieczeniach, wykorzystywana w Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks baza podatności, dostarczana przez zespół Kaspersky ICS-CERT, została rozszerzona o nowe źródła: National Vulnerability Database (NVD) oraz US-CERT. Administratorzy mogą filtrować luki w zabezpieczeniach według źródła oraz wyłączyć wykrywanie na podstawie dowolnej baz danych.

Oferując płynną integrację technologii cyberbezpieczeństwa stosowanych dla różnych systemów automatyzacji, chcemy docelowo zapewnić niezawodny ekosystem rozwiązań, które spełnią potrzeby zespołów ds. cyberbezpieczeństwa odpowiedzialnych za dowolną liczbę obiektów przemysłowych. Naszą strategią jest obsługa przedsiębiorstw przemysłowych stanowiących naszych klientów na każdym etapie ich planu wdrażania technicznych środków cyberbezpieczeństwa w celu przygotowania skalowalnego oraz zatwierdzonego systemu bezpieczeństwa charakteryzującego się bezsprzeczną skutecznością. Wspomniane usprawnienia stanowią pierwszy krok firmy Kaspersky w kierunku dostarczania platformy bezpieczeństwa przemysłowego. Kluczowym elementem jest pojedynczy pulpit sterowania, który spełnia różnorodne potrzeby: od monitorowania incydentów po reagowanie na nie, prowadzenie dochodzeń, wyszukiwanie zagrożeń, orkiestrację i automatyzację, uwzględniając całe geograficznie rozproszone środowisko. Takie podejście pomoże klientom osiągnąć nowy poziom bezpieczeństwa swojej technologii operacyjnej z dowolnego punktu wyjściowego – powiedział Kirył Nabojszczykow, menedżer ds. rozwoju biznesowego w firmie Kaspersky.

Konsola zarządzania Kaspersky Industrial CyberSecurity w ramach rozwiązania Kaspersky Security Center będzie dostępna dla klientów od grudnia 2021 r.

Więcej informacji na temat rozwiązania Kaspersky Industrial CyberSecurity oraz powiązanych produktów i usług znajduje się na stronie ics.kaspersky.com/pl.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci. Zrzut ekranu z widokiem konsoli zarządzającej Kaspersky Security Center dla środowiska przemysłowego

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.