Technologie » Komputery

Nowe oprogramowanie CodeTwo rozszerza możliwości Microsoft Exchange

Łatwiejsze zarządzanie przepływem danych, przyspieszenie wymiany informacji i usprawnienie komunikacji w firmie zapewnia najnowsza aplikacja spółki CodeTwo. Program Exchange Sync został właśnie udostępniony klientom.

Współczesne przedsiębiorstwa coraz częściej korzystają z zaawansowanych rozwiązań technologicznych. Samo łącze internetowe nie jest już miarą nowoczesności. W firmach korzysta się dziś z komputerów stacjonarnych podłączonych do outlookowego serwera Exchange, pracownicy coraz częściej używają też urządzeń przenośnych PDA.

W sytuacji powstających nowych usług sieciowych palący staje się problem synchronizacji danych pomiędzy użytkownikami sieci w przedsiębiorstwie, z którym dotychczasowe rozwiązania nie zawsze dają sobie radę.

Wsparciem dla przepływu danych w środowisku Exchange Server w czasie rzeczywistym jest rozbudowana aplikacja CodeTwo Exchange Sync. Program spółki CodeTwo pozwala na automatyczną synchronizację wybranych danych pomiędzy folderami serwerów Microsoft Exchange. Mogą to być informacje pochodzące z outlookowej poczty, kalendarzy, bazy kontaktów i zadań itp.

Nasza aplikacja umożliwia bardzo elastyczne zarządzanie przepływem danych - mówi Michał Bednarz, właściciel spółki CodeTwo. - Administrator może sam określić, które elementy powinny być synchronizowane oraz czy powinny być w jakiś sposób modyfikowane podczas replikacji. W ten sposób powstają precyzyjnie określone scenariusze pracy grupowej w Outlooku, usprawniające obieg dokumentów, danych i informacji w firmie. W tym sensie nasz produkt jest efektywnym narzędziem workflow.

Za pomocą programu Codetwo Exchange Sync można wybrać kilka rodzajów synchronizacji, dopasowanych do konkretnej grupy użytkowników serwera Exchange. Replikacja danych może przebiegać według scenariusza one-way, w którym przepływ informacji następuje w jedną stronę, z folderów źródłowych do docelowych. Funkcja two-way natomiast umożliwia replikację w obie strony w grupie folderów. - Co najważniejsze, synchronizacja przebiega w czasie rzeczywistym - podkreśla Michał Bednarz. - Użytkownicy kalendarza czy listy kontaktów w swoim Outlooku mają zawsze pewność, że korzystają z aktualnych danych. Dzięki temu wzrasta efektywność pracy w grupie i eliminowana jest groźba pomyłki.

CodeTwo Exchange Sync umożliwia kontrolowanie przepływu danych. Moduł filtrów pozwala administratorowi dokładnie określić, czy pomiędzy określonymi folderami mają być synchronizowane wszystkie elementy czy tylko wybrane. Przykładowo administrator może zdefiniować, aby pomiędzy wybranymi folderami były synchronizowane tylko te elementy kalendarza (terminy), które w tytule zawierają określone słowo, nie są starsze niż jeden tydzień, posiadają kategorię „Business" i dodatkowo nie są terminami prywatnymi użytkowników. Funkcjonalnością porządkującą zmiany w folderach są modyfikatory. Pozwalają one oznaczyć synchronizowane dane w celu ich łatwej identyfikacji w folderach docelowych.

Możliwości programu CodeTwo Exchange Sync docenią firmy, w których kluczowe znaczenie ma dostęp grupy pracowników do zawsze aktualnych danych. Jest to rozwiązanie wspomagające działalność np. firm handlowych z rozbudowaną siecią sprzedawców korzystających z urządzeń przenośnych PDA. Zmiana wprowadzona w outlookowym terminarzu czy w danych klienta będzie natychmiast zsynchronizowana według reguł zdefiniowanych przez administratora. Sprzedawca nie musi już wracać do biura, aby wprowadzić nowe dane do foldera. Replikacja odbywa się w czasie rzeczywistym poprzez funkcję Outlook Mobile Acces (OMA). To oczywiście nie jedyne zastosowanie aplikacji CodeTwo. Program jest przydatnym narzędziem w każdej firmie, gdzie grupowa praca nad projektami stanowi o sukcesie przedsięwzięcia.

CodeTwo Exchange Sync znany był do tej pory pod nazwą Folder Sync - mówi Michał Bendarz. - Do programu wprowadziliśmy tak dużo usprawnień, że postanowiliśmy zmienić jego nazwę. Nowa marka podkreśla również fakt, że należy do rodziny aplikacji działających w środowisku Exchange Server.

• Więcej informacji o programie na stronie producenta:

• Link do pliku instalacyjnego programu:

O spółce CodeTwo:

Spółka software'owa CodeTwo z siedzibą w Jeleniej Górze zajmuje się tworzeniem wysoko wyspecjalizowanego oprogramowania dla platformy Microsoft Exchange Server i programu Microsoft Outlook. Firma oferuje rozwiązania wspierające pracę grupową w przedsiębiorstwach oraz procesy zarządzania zasobami, pocztą elektroniczną i zadaniami.

Z rozwiązań oferowanych przez CodeTwo korzysta obecnie ponad 3000 firm (ponad 700 w Polsce i 2500 za granicą, głównie w USA). Wśród klientów spółki znajdują się m.in. Grupa Lotos S.A., Kulczyk Holding, Getin Leasing, Skanska S.A., a także urzędy i instytucje: Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP, Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Najważniejsze produkty dolnośląskiej firmy to: CodeTwo Public Folders - program do współdzielenia z innymi użytkownikami sieci firmowej lub domowej w Microsoft Outlook wybranych folderów poczty, kontaktów, kalendarzy i zadań oraz program CodeTwo Exchange Rules - rozwiązanie służące do dołączania firmowych, jak również indywidualnych stopek do wysyłanych wiadomości bez potrzeby ingerencji użytkowników. W ofercie firmy znajdują się również dedykowane rozwiązania (m.in. system do zarządzania wnioskami urlopowymi pracowników firmy, program służący do tworzenia kopii zapasowych danych serwera Microsoft Exchange, rozwiązanie usprawniające zarządzanie tradycyjną, papierową korespondencją firmową) oraz darmowe dodatki do programu Microsoft Outlook.

www.CodeTwo.pl

www.CodeTwo.com