Technologie » Telekomunikacja

Nowe zastosowanie SMS-ów i e-maili

Telefon, SMS, e-mail i komunikatory internetowe pozwalają dziś skontaktować się prawie z każdym. Wszystkie jednak zawodzą, gdy kontaktować się musi większa grupa osób naraz. Jak się okazuje, pojedynczy SMS lub e-mail wystarczy, żeby wiadomość dotarła bezpośrednio do wszystkich zainteresowanych.

Jak to działa? Korzystając ze strony www.NaszKontakt.pl zakładamy kontakt grupowy oraz zapraszamy do niego zainteresowane osoby. Każdy decyduje, czy wiadomości chce otrzymywać e-mailem, SMS-em czy obiema drogami.

Żeby przesłać wiadomość do całej grupy, wysyłamy pojedynczego, zwykłego SMS-a na specjalny, grupowy numer telefonu. Nasza wiadomość automatycznie rozsyłana jest do wszystkich mailem oraz SMS-em. Dłuższe wiadomości i pliki wysyła się na indywidualny adres e-mail grupy, skąd automatycznie trafiają na prywatne skrzynki e-mail wszystkich jej członków.

System przyda się wszędzie, gdzie istnieje potrzeba wymiany informacji w grupie. Jak twierdzą twórcy serwisu, wśród użytkowników znajdują się grupy studentów, współpracowników, znajomych, kluby sportowe i firmy ale również ciekawsze przypadki, jak chociażby zastęp ochotniczej straży pożarnej.

Główną zaletą rozwiązania jest to, że korzystamy z niego wyłącznie za pośrednictwem własnej komórki oraz prywatnej skrzynki e-mail. Nie potrzebujemy więc kolejnego loginu i hasła. Nie musimy również odwiedzać kolejnego serwisu, żeby wysłać lub odebrać wiadomość.

System przygotowała spółka Binartech z Opola, która jest również twórcą komórkowego CB Radia SpeedAlarm.

BINARTECH

ap