Technologie » Internet

Nowy artykuł Kaspersky Lab Polska: "Jestem mobilny...nie jestem bezpieczny"

Kaspersky Lab Polska publikuje nowy artykuł pt.: "Jestem mobilny...nie jestem bezpieczny" autorstwa Macieja Ziarka, analityka zagrożeń z firmy. Tekst poświęcony jest zagrożeniom mobilnym, łącznie ze szkodliwymi programami infekującymi telefony w celu kradzieży danych związanych z bankowością online.

Na rynku telefonów komórkowych pojawia się coraz więcej kuszących promocji. Smartfon za złotówkę, tablet przy podpisaniu umowy czy też możliwość wymiany telefonu na nowy po roku – wszystko to przyciąga klientów. Nowoczesne urządzenia mobilne są zaawansowane technicznie i pozwalają niemal na wszystko, co standardowo robimy na komputerach. Sprawdzanie poczty, wysyłanie i pobieranie plików, oglądanie filmów, korzystanie z serwisów społecznościowych - wszystko dosłownie w zasięgu ręki. Pozostaje jednak pytanie, jak na tle funkcjonalności ma się bezpieczeństwo? Posiadacze mobilnych urządzeń często nie zdają sobie sprawy z pułapek, jakie przygotowali na nich cyberprzestępcy.

Trojany, wirusy oraz programy szpiegujące były do niedawna kojarzone z komputerami, na pokładzie których znajdowały się tradycyjne systemy operacyjne. Wraz ze wzrostem popularności smartfonów i tabletów, autorzy złośliwych aplikacji obrali sobie za cel także platformy mobilne. Rynek ten okazuje się być dla przestępców źródłem dużych dochodów. Odpowiednio przygotowane aplikacje mogą wykradać dane, łączyć się z numerami o podwyższonej opłacie czy wysyłać SMS-y na numery premium. Takie zagrożenia mogą budzić obawy posiadaczy smartfonów, a jest to niestety dopiero początek listy z funkcjami zagrożeń mobilnych.

"Rynek urządzeń mobilnych stale rośnie i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie miało nastąpić zahamowanie popytu na smartfony. W związku z tym należy się spodziewać eskalacji zagrożeń na mobilne systemy operacyjne, głównie w postaci szkodliwego oprogramowania" - mówi Maciej Ziarek, analityk zagrożeń, Kaspersky Lab Polska. "Niebezpiecznych aplikacji na smartfony i tablety ciągle przybywa - tylko w ciągu 2011 r. pojawiło się ich więcej niż w ostatnich sześciu latach. Trudno przewidzieć, jakie będą możliwości zagrożeń mobilnych za kilka miesięcy, ale jedno jest pewne - dla przestępców nie istnieją żadne świętości, a infekowanie smartfonów to dla nich bardzo dochodowy interes".

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=686.

Informację oraz artykuł można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.