Gospodarka » Przemysł

Nowy kontrakt firmy RAFAMET. Tokarka dla odbiorcy z Indii

RAFAMET S.A. podpisał kontrakt na dostawę jeszcze w tym roku przelotowej tokarki portalowej UDA 125 N do Indii.

Jeśli bierzemy pod uwagę wyłącznie obrabiarki dla kolejnictwa, nowe zamówienie jest pierwszym od dłuższego czasu zleceniem od klienta z Indii. Wcześniej producent z Kuźni Raciborskiej dostarczył tamtejszym odbiorcom (m.in. firmie Tata Steel) tokarki poziome marki PORĘBA. Takie referencje nie są bez znaczenia, gdyż ten rynek jest wyjątkowo wymagający.

- Indie to jeden z największych na świecie odbiorców obrabiarek dla kolejnictwa. To jednak trudny rynek, zwłaszcza dla zagranicznych dostawców. W przetargach lokalni producenci mają preferencyjne warunki, stąd bardzo trudno z nimi konkurować ceną - przyznaje Paweł Michalewski, Dyrektor Eksportu firmy RAFAMET S.A. W przypadku zamówienia na portalową tokarkę kołową UDA 125 N, szczególne znaczenie miała wydajność i parametry techniczne obrabiarki. Tokarka będzie pracowała w linii technologicznej do produkcji zestawów kołowych.

Przeznaczeniem obrabiarki UDA 125 N jest obróbka profili kół jezdnych i tarcz hamulcowych zestawów kołowych stosowanych w pojazdach szynowych. UDA 125 N pracuje w układzie przelotowym w linii technologicznej. Producent z Kuźni Raciborskiej w swoim portfolio posiada obrabiarki UDA 125 N wyposażone w system czołowego mocowania zestawów kołowych, jak i tokarki z układem mocowania promieniowego. W maszynie zamówionej przez odbiorcę z Indii zastosowany zostanie pierwszy z wymienionych systemów, co umożliwi mocowanie na obrabiarce zestawów kołowych różnego typu.

Umowa została zawarta dnia 11 marca, a tokarka zostanie dostarczona zamawiającemu jeszcze w tym roku. Krótki termin realizacji nie stanowi dla firmy RAFAMET wyzwania. Podobnie jest z klimatem (gorącym i wilgotnym), gdyż obrabiarki z Kuźni Raciborskiej, po dostosowaniu ich do tych warunków, z powodzeniem pracują pod różnymi szerokościami geograficznymi.

RAFAMET S.A.
Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. z Kuźni Raciborskiej jest jednym z kilku na świecie producentów obrabiarek specjalnych do obróbki zestawów kołowych pojazdów szynowych (kolej, metro, tramwaje). Wykonuje również, na jednostkowe zamówienia, wielkogabarytowe obrabiarki specjalistyczne dla odbiorców w sektorach: energetycznym, maszynowym, stoczniowym oraz hutniczym. Udział eksportu w sprzedaży ogółem to około 70-80 proc. Kapitał zakładowy wynosi 43.187.010 zł.

Kontakt:
www.rafamet.com.pl